Majov špeciálny makový závin

Postup:

  • Cesto:

    60g mlieka
    2 vajcia
    100g vychladnutého roztopeného masla
    100g práškového cukru
    Vanilkový cukor, kôra z citróna

    Všetko spolu dobre vyšľaháme a primiesime:

    220g hladkej múky
    200g hladkej špaldovej múky

    Miesime asi 15-20 minút, kým je cesto krásne vláčne a pružné.

    Necháme kysnúť asi 8 hodín, kým cesto zdvojnásobí objem.

    Cesto rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou

    Plnka:

    200g mletého maku
    200g mlieka
    120 g práškového cukru
    1čl škorice
    1PL masla

    Povaríme za stáleho miešania asi 5-10 minút, kým mak pekne napučí.

    Odstavíme a primiešame 1 vajíčko

    Necháme úplne vychladnúť.

    Môžete spraviť z cesta a plnky klasický závin alebo takýto špeciálny.

    Cesto vyvaľkáme na podlhovastý obdĺžnik, na polovicu rozotrieme plnku, čiastočne zrolujeme, nenatretú časť cesta narežeme a dokončíme rolovanie.

    Nakoniec stočíme do slimáka, nie napevno, aby mal závin priestor na kysnutie a necháme kysnúť ešte cca 3 hodiny.

    Pečieme 45 minút na 180°C. Po polovici pečenia prikryjeme alobalom.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Majov špeciálny makový závin?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 210g LM rozkvasu (70gLM + 70ghladkej múky + 70gvody nechať nakysnúť na dvojnásobok a použiť ďalej do cesta)

Cesto:

  • 60g mlieka
  • 2 vajcia
  • 100g vychladnutého roztopeného masla
  • 100g práškového cukru
  • Vanilkový cukor, kôra z citróna
  • 220g hladkej múky
  • 200g hladkej špaldovej múky

Plnka:

  • 200g mletého maku
  • 200g mlieka
  • 120 g práškového cukru
  • 1čl škorice
  • 1PL masla