Postup:
-
Cesto má byť vláčne, nelepivé, nie príliš tuhé. Ak použijete iný typ , možno bude treba pridať múku alebo vodu, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Každá múka má inú savosť.
Postup:
Z uvedených surovín vypracujete vláčne nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
Cesto preložíme do nádob, v ktorej bude finálne kysnúť a počas prvých dvoch hodín ho prekladáme každých 30-45 minút.
Po uplynutí dvoch hodín máte tri možnosti:
1. Necháte kysnúť pri izbovej teplote zhruba 9-10 hodín pokiaľ nezdvojnásobí objem
To znamená, ak chcete piecť v ten istý deň večer, zamiesite asi okolo 9.00 hod ráno a večer asi okolo 19.00 vytvarujete.
2. Dáte kysnúť do chladničky, kde Vám cesto nakysne približne za dvojnásobný čas. Treba si ho sledovať, nakoľko každá chladnička má iné podmienky.
To znamená, ak chcete piecť až na druhý deň večer, zamiesite večer predchádzajúci deň pred dňom pečenia.
3. Môžete kombinovať chladničkové kysnutie a kysnutie pri izbovej teplote., kde si viete kysnutie prispôsobiť svojim potrebám.
V každom prípade sa riaďte tým, že cesto musí zhruba zdvojnásobiť objem a dávajte pozor na to, že iná je doba kysnutia v lete a iná v zime.
Po nakysnutí cesto rozdeľte na rovnaké diely zhruba 90 g , vytvarujte a utiahnite malé bochníčky, ktoré nechajte zakryté oddychovať 20 minút.
Po uplynutí tohto času každý bochníček rozvaľkajte na trojuholník, ktorý zrolujte z širšej strany smerom k cípu a ukladajte na pech vystlaný papierom na pečenie.
Vytvarované rožky nechajte finálne nakysnúť zhruba 3 hodiny.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre so záparou pri teplote 220 st.C. asi 10 a pri 200 st.c. asi 15 minút
Nezabúdajte že každá rúra pečie inak a preto ich treba sledovať, aby mali tú správnu farbu.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM
- 810g hladkej chlebovej múky (najlepšie manitoba)
- 535g vody
- 25 g soli
- 45 g masla
- 1 čl. sladenka alebo med