Vítam Vás v mojom svete chutí a vôní.

Je to svet, v ktorom nájdu svoj raj všetci milovníci jedla a sladkých dobrôt. Nájdete tu nielen množstvo receptov, ale tiež rady a nápady, ako na to. Som tu pre Vás, ak s Vám nedarí, pomôžem Vám ako prekonať prekážky a milovať varenie a pečenie rovnako ako ja.

Nie som kuchárka ani pekárka v čapici a zástere. Robím to svojím spôsobom, ktorý mám rada a týmto spôsobom Vám to chcem sprostredkovať. Moje vzdelanie a profesia mali donedávna veľmi ďaleko od kuchyne. Ale práve v kuchyni začal môj kľud a pokoj.

Našla som sa v kváskovaní a preto môj blog bude zameraný najmä na kváskové pečenie. Kvások ma naučil trpezlivosti a pokore. Pri kváskovaní sa všetko spomalí, potrebuje svoj čas a postup. Je to relax a napätie zároveň. A jednoznačne je v tom veľká vášeň. Práca s cestom je ako terapia. Vtedy nemyslím na nič iné, len na tú jemnú hodvábnu hmotu, z ktorej bude nadýchaný chlebík, alebo sladká dobrota pre priateľov.

Väčšinu z toho čo upečiem rozdám. A najväčšou odmenou je iskrička v oku a úsmev obdarovaného. A keď mi telefonujú ešte v ten deň, že už nemajú chlebík, lebo ho zjedli na posedenie teplý, cítim, že to má zmysel. A to ma poháňa ďalej. Pri pečení z kvásku sa niekedy nedá plánovať nič iné, cesto nás riadi svojim zvláštnym a niekedy aj zlomyseľným spôsobom. Je citlivé na každú zmenu počasia a teploty. Ale keď sa ho naučíte chápať, a zžijete sa s jeho rytmom, máte vyhraté.

o mne

Svoje recepty som začala šíriť pomocou sociálnych sietí a dnes už podľa nich pečie veľké množstvo mojich fanúšikov. Čo ma najviac teší, že sa Vám podľa mojich receptov darí upiecť to, čo ste doteraz nedokázali.

Ale aby som Vám mohla ponúknuť aj niečo viac, budete tu nachádzať aj nápady a inšpirácie z varenia tradičných, aj exotických jedál, alebo ľahkých rýchloviek a tiež recepty pečenia aj bez kvásku a veľa, veľa iného.

Na mojej stránke Kvásky jednej plavovlásky na facebooku mám stovky receptov a verím Vám, že nájsť ten konkrétny môže byť niekedy problém. Preto je treba sa posunúť ďalej a najmä kvôli Vám, mojim fanúšikom som sa rozhodla si vytvoriť blog, na ktorom už nebudete nič hľadať, všetko budete mať prehľadne zoradené. Ďakujem, že ste ma svojim stálym hľadaním nejakého môjho receptu rozhýbali k tomu, aby som si ho už konečne urobila.

Snažím sa vzdelávať a pracovať na svojich zručnostiach, skúsenostiach a znalostiach. Absolvovala som niekoľko domácich aj zahraničných kurzov u renomovaných pekárov a cukrárov. Milujem kurzy. Atmosféru, ktorá je pri spoločnom tvorení niečoho delikátneho je neopakovateľná.  Ale aby som si doplnila aj odborné znalosti, vyštudovala som ďalšiu školu a stala som sa certifikovaným majstrom pekárom. A aj  preto som sa rozhodla že v mojej malej Kulinárskej škole pre Vás otvorím hneď niekoľko kurzov, aby som sa s Vami podelila o svoje znalosti a zručnosti.  Máte sa na čo tešiť, ponuku budem priebežne dopĺňať a aktualizovať.

Varím a pečiem už od mlada. Za našich mladých čias sme sa vydávali veľmi mladí a varenie a pečenie bola samozrejmosť. Táto škola života ma naučila, že viem vytvoriť nielen jednoduché jedlá za pár minút, ale aj zložité špeciality.

Varila som každý deň a piekla každý víkend a niekedy aj cez týždeň. A bavilo ma to. Tak isto ako ma to baví dodnes. S tým sa asi človek musí narodiť. Nemala som ale babičku, ktorá by ma naučila klasické domáce buchty a kysnuté koláče. A ani moja mama k nim nemala nijak zvlášť vzťah. Veru mi to aj chýbalo. Obdivovala som kamarátku Anku, ktorá bola veľká kamarátka s kysnutým cestom a jej knedľu si ešte teraz viem predstaviť ako chutí. Ale nejak som sa zžila s tým, že kysnuté cestá nebudú moje hoby a piekla som všetko možné iné. Až raz ma niečo osvietilo a to doslova a išla som si k sesternici Zuzke pre kvások. A chcem jej za to ešte raz poďakovať. Nahovárala ma naňho dlho, ale asi musel dozrieť ten správny čas. S kváskom sa človek musí najprv zoznámiť a ísť naňho opatrne. Ale my sme sa s mojim Evženom spriatelili veľmi rýchlo a kváskovaniu som prepadla navždy. Kto to raz skúsi je stratený. Je to závislosť, droga, pasia, vzrušenie. A obrovská radosť keď iným chutí, čo upečiem. A ešte väčšia radosť, keď to môžem naučiť aj druhých.

Milujem kuchárske knihy a mám ich plnú knižnicu. Najmä tie od autorov, ktorých osobne poznám, ale najmä od známych food osobností. Food časopisy sú mojim spoločníkom pri každej dlhšej ceste. Vykúpim vždy všetky, ktoré momentálne sú v predaji. Je v nich neskutočné množstvo inšpirácie.

Teším sa keď mám pre koho variť. Pre mňa základom zariadenia domu je veľký rodinný stôl, kde sa zmestí veľa ľudí a kuchyňa, kde sa dá uvariť úžasné jedlo a napiecť tie najnadýchanejšie chleby a sladké dobroty. Paradoxne ja nemám veľkú rodinu, čo mi veľmi chýba. Ale vždy sa nájde nejaká príležitosť pozvať ku mne aspoň tých svojich blízkych, ktorých mám. A mám veľa dobrých priateľov, ktorí sú u mňa vždy vítaní.

Ale nielen varenie doma, ale aj svet úžasných reštaurácií ma začal fascinovať, keď som vďaka svojmu zamestnaniu a priateľom začala cestovať. Začala som vtedy jedlo vnímať inak. Nie ako potrebu, ale ako zážitok. A tiež som začala vyhľadávať gurmánske obchodíky. Najme Julius Meinl vo Viedni kde je nádherný koncept spojenia obchodu a luxusného jedla, alebo tiež úžasné miesto Naschmarkt Vienna. Nezabudnuteľný je tiež trh Mercado de La Boqueria v Barcelone, a množstvo luxusných reštaurácií vo svete, ale aj doma.

Preto sa budem snažiť o to, aby som všetko čo mám v sebe odovzdala aj Vám. Mám okrem svojich receptov, ktoré som už dala na papier a postupne ich pridám na blog aj plno nových nápadov, ktoré chcem zrealizovať. urobím všetko pre to, aby ste na blogu našli všetko, čo som nazbierala na svojich potulkách svetom a budem Vás informovať o všetkom, čo ma ešte stretne.

Mám pripravených veľa projektov, ktoré dúfam spolu zrealizujeme

Ďakujem Vám, že ste tu so mnou.

11.9.2024 som bola na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

28.6.2024 som bola na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

15.3.2024 som bola na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 22.1.2024 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 21.11.2023 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

V relácii Na chalupe, TV JOJ - dňa 2.10.2023

S Mykolom sme boli 2.10.2023 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 6.9.2023 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 21.7.2023 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

13.6.2023 som bola na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 23.3.2023 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 19.1.2023 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

V relácii Na chalupe, TV JOJ - dňa 6.11.2022

S Mykolom sme boli 27.10.2022 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

V relácii Na chalupe, TV JOJ - dňa 11.9.2022

S Mykolom sme boli 6.9.2022 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 13.7.2022 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 16.6.2022 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

V relácii Na chalupe, TV JOJ - dňa 12.6.2022

V relácii Na chalupe, TV JOJ - dňa 5.6.2022

V relácii Na chalupe, TV JOJ - dňa 17.4.2022

S Mykolom sme boli 7.4.2022 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 2.3.2022 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

V relácii Dámsky klub - dňa 19.1.2022

Na chalupe, TV JOJ - dňa 19.12.2021

V relácii Tajomstvo mojej kuchyne


Zdroj: tajomstvomojejkuchyne.sk

Zdroj: tajomstvomojejkuchyne.sk

Zdroj: tajomstvomojejkuchyne.sk

S Mykolom sme boli 24.9.2021 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 28.6.2021 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 14.5.2021 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 22.4.2021 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

S Mykolom sme boli 22.3.2021 na Markíze v Teleráne

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

Zdroj: tv-archiv.sk/telerano

Médiá

Z jedného sladkého cesta môžete upiecť množstvo dobrôt, ako koláče, makovky, slimáky, vianočky,
Prečítať si článok...