Kvások
Skôr než si povieme aké druhy kváskov môžeme používať, je treba, aby sme sa naučili trochu z jednoduchej teórie
Čo keď je recept z droždia a Vy si ho chcete urobiť s kváskom? Je to veľmi jednoduché
Riešenie je ale veľmi jednoduché. Prekŕmte si ražný kvások na pšeničný.
Základom úspechu je dobre vedený a nakŕmený kvások, kvalitná múka
Odpovede na otázky ako kŕmiť kvásky a či treba pred pečením robiť rozkvas, ako ozdraviť slabý kvások
Ak ste si už kvások sami vypestovali, alebo ste ho od niekoho dostali, je treba sa oňho dobre starať.
Prefermenty urýchľujú kvasenie a oproti kvásku sú veľmi žiadané na rýchle pečenie. U nás sa používajú najmä v pekárňach.
Tento kvások si pripravíte veľmi rýchlo a využívali ho ešte naše babičky pri pečení chleba
Pokusy s fermentovanou vodou robím najmä v lete. Vtedy kvasenie prebieha veľmi rýchlo a búrlivo
Lievito madre, alebo pasta madre, je tuhý pšeničný kvas pochádzajúci z Talianska
Ražný kvások sa používa najmä na pečenie ražného chleba a pečiva, veľmi dobre ale funguje aj pri pečení pšeničného chleba