Postup
-
Ak chcete robiť slanú verziu, vynechajte cukor a pridajte 1,5 PL soli a 1 PL medu.
Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.
Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik ktorý natriete plnkou a zrolujete na závin. Závin nakrájajte na cca 4 cm kúsky, ktoré ukladajte naležato na plech asi 1 cm od seba.
Môžete naplniť ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie …)
Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri vezrii z droždia asi 20 min.Pečte pri teplote 180 St.C. asi 40-45 minút
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 750 g pšeničná hladká múka
- 50 g celozrnná pšeničná múka
- 2 žĺtka
- 500 ml mlieko
- 120 g tekvicové pyré (upečená a rozmixovaná tekvica)
- 120 g cukor
- 120 g maslo
- 200 g LM (alebo kocka droždia)
Plnka
- 500 g tvarohu
- 350 g nasekanej čokolády
- lyofilizované jahody a maliny
- 2 žĺtka