Zdielať recept

Hubové korenie

Už pár rokov robím hubové korenie. Je to úžasná vec, ak použijete správne huby a pridáte správne koreniny. Nezabudnite, že z druhotriednych húb nikdy nebudete mať kvalitné korenie. Nevhodné sú najmä bedle, ktoré po usušení nemajú tú správnu arómu, ktorú od hubového korenia očakávame a najmä ich nožičky nepridajú koreniu žiadnu chuť ani vôňu. Preto nie sú vhodné na použitie v koreninách, ktoré pridávame do jedla práve preto, aby nám zvýraznili chuť jedla.
HUBOVÉ KORENIE som začala robiť keď som si všimla, že v pohároch na spodku mi po usušených hríboch zostali malinké kúsky a hubový prach, ktorý krásne voňal. Rozhodla som sa, že k nemu pridám koreniny a využijem to ako korenie do jedál. A naozaj vzniklo niečo úžasné.
Ale pozor, nie každá huba je na toto vhodná. Na korenie potrebujete aromatické huby ako hríby, alebo šampiňóny. Nikdy nepoužívajte druhotriedne huby ako je už spomínaná bedľa, získate tak len nehodnotnú zmes a na to aby ste získali naozaj prevoňané korenie by ste museli použiť hubovú arómu a to my nechceme.

Postup:

  • Spolu s hubami si pripravte aj zmes zeleniny, (mrkva, zeler, petržlen, cibuľa). Nadrobno nastrúhajte a dajte spolu s hubami usušiť.

    Huby očistite, nakrájajte na tenké plátky a dajte usušiť. Správne usušené sú vtedy, keď pri prehrabnutí pekne "šuštia"

    Usušené huby spolu so zeleninou a soľou rozmixujte a uskladnite v uzatvárateľných nádobách na suchom mieste.

    Zmes sušených húb, koreňovej zeleniny, soli a korenia, môže použiť na omáčky, polievky, k mäsu, do zeleninových jedál, na zvýraznenie chuti gulášu, alebo kapustnice, na dusené mäsá, na pečenie, grilovanie ... Použitie je veľmi všestranné.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Hubové korenie?
Kliknutím vyberte

Na 100 g korenia potrebujete

  • 40 g sušených húb
  • 20 g sušenej zeleniny
  • 20 g soľ
  • 20 g zmes korenín (Rasca mletá, mletý koriander, mleté čierne korenie, mletý bobkový list, mleté nové korenie, sušená petržlenová vňať)
  • petržlenová alebo ligurčeková vňať (voliteľné)