Postup
-
Ak robíte verziu z kvásku, kvások si pred pečením nakŕmte a nechajte zdvojnásobiť. Ak robíte verziu z droždia, urobte si z časti mlieka z receptu, lyžičky cukru a droždia kvások, ktorý nechajte asi 20 min. nakysnúť. Suroviny na cesto spolu dobre vymiešame v robote, prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobok. Ak robíte verziu z kvásku, môže to trvať 6-8 hod. Závisí to od izbovej teploty a sily kvásku. Mne kysli asi 6 hodín pri izbovej teplote. Ak robíte verziu z droždia môže to trvať 2 hodiny. Môžete tiež cesto nechať čiastočne nakysnúť a potom dať kysnúť do chladničky na 12-24 hodín. Podstatné je aby zhruba zdvojnásobilo objem. Nie viac.
Medzi tým si pripravíme tvarohovú, alebo lekvárovú plnku. Jednoducho všetky suroviny len zmiešajte podľa vybranej plnky.
Mrveničku si môžete urobiť ručne, alebo aj v robote, ale dávajte pozor, aby sa vám nevymiesilo cesto. Musí to byť hrudková hmota.
Po vykysnutí premiestnime na pomúčenú dosku, rozdeľte na dve časti a každú roztiahnite opatrne na plech, ktorý ste vymastili a dobre pomúčili. Ja mám rada tenké cesto, ale ak na tento recept použijete jeden veľký klasický plech, bude hrubšie. Na cesto rozotrite opatrne plnku a uložte ovocie. Na vrch posypte mrveničkou.
Pri kváskovej verzii necháme finálne 2 hodiny nakysnúť. Pri verzii z droždia asi 20 min.
Pečieme pri teplote 180 st. C. dozlatista približne 40 minút. Treba si odsledovať, každá rúra pečie inak. Koláč je dobré nechať pár hodín stuhnúť, aby sa plnka pri krájaní neroztekala.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 180 g L M (alebo 40 g droždie)
- 650 g pšeničná múka
- 500 g mlieko
- 4 žĺtka
- 200 g cukor
- 100 g bravčová masť
Plnka
- 3 ks vaničkový tučný tvaroh hrudkový
- 3 ks žĺtka
- 3 PL detská krupica
- 150 g cukor
- 1-1,5 kg čučoriedky