Čo a ako robiť, aby nás kváskovanie tešilo?

Čo a ako robiť, aby nás kváskovanie tešilo?

Základom úspechu je dobre vedený a nakŕmený kvások, kvalitná múka a správne kvasenie. Avšak to čo je najdôležitejšie je pochopiť procesy, ktoré prebiehajú či už v kvásku, alebo v múke, pochopiť ako sa ktorá múka správa a ako má kvások, alebo cesto voňať a akú má mať konzistenciu. Je treba vedieť spoznať na dotyk správne vymiesené cesto a to, či už je dobre nakysnuté. Jednoducho zžiť sa s kváskom a cestom tak, aby ste doslova cítili ako žije.

 

Začnime od začiatku. Články o zakladaní kváskov nájdete tu na blogu. Taktiež o ich kŕmení. Preto len spomeniem, že na to, aby ste vedeli správne pracovať s cestom musíte najprv správne pracovať s kváskom. Musíte mu rozumieť a vedieť, že je to živý organizmus, ktorý treba kŕmiť a starať sa oňho. Bez toho Vám zoslabne a zahynie. Neodkladajte ho hladný na zadnú poličku s tým, že veď zajtra ho nakŕmim. Keď je hladný, treba ho nakŕmiť hneď. Nezabúdajte naňho a on bude pracovať tak, ako od neho očakávate, bude krásne voňať a bude úžasne nabublinkovaný

 

Veľmi dôležitá je aj múka. Nemusí to byť najdrahšia múka, ale je dôležité, kde bola spracovaná a aká technológia bola použitá na jej výrobu. U nás na Slovensku bohužiaľ nemáme veľa na výber z domácich zdrojov, ale pár sa ich nájde. A preto je lepšie si ísť kúpiť múku k domácemu mlynárovi, ktorý nám o svojej múke porozpráva, ako kupovať predražené múky o ktorých nič nevieme. Ale aj keď nemáme v okolí takú možnosť, aj na trhu môžeme kúpiť kvalitné múky.

 

A čo je to správne kvasenie? Je to také nakvasenie, kedy nám cesto zdvojnásobí objem, je krásne penové a stále vonia po múke, alebo mlieku. Nesmie byť cítiť kyslo a už vôbec nesmie byť prepadnuté. Nikdy sa nespoliehajte na čas, ktorý je uvádzaný v receptoch. Čas treba prispôsobiť ročnému obdobiu a okolitej teplote. Čo nám v lete kvasí 6 hodín, v zime to môže byť i 12 hodín. A nikdy Vám nebude kvasiť tak isto dlho ako u Vašej susedy, lebo každý máme doma iné podmienky, ktoré ovplyvňujú dĺžku kvasenia. Dokonca Vám cesto nebude rovnako kysnúť ani u Vás doma v rôznych miestnostiach. A preto sa naučte pozerať a nie počítať. Pozerajte ako má cesto vyzerať a naučte sa zapojiť svoje vizuálne vnemy, ktoré Vás dovedú k dokonalému cestu, ktoré je základom dokonalého pečiva, alebo chleba.

 

Príjemné kváskovanie želá Petronela

Pridať komentár