Prefermenty

Prefermenty

Prefermenty

Prefermenty:

Okrem bežných kváskov môžeme používať aj prefermenty. Ja som sa s ich používaním stretla na kurzoch v zahraničí.  Prefermenty urýchľujú kvasenie a oproti kvásku sú veľmi žiadané na rýchle pečenie. U nás sa používajú najmä v pekárňach.

Sú to kvásky, v ktorých je použité droždie a je to vlastne predkvasené cesto.  Nazývajú sa poliš, biga a omládok. Rozdiel v nich je v pomere použitej múky a vody, teda v hydratácii.

PREFERMENT:

v prefermente  sa používa asi 30% múky z receptu,  rovnaké množstvo, koľko sa použije múky sa použije aj  vody a 1%  (z objemu múky) droždia.  To znamená, ak máme v prefermente  napríklad 100 g múky, tak použijeme 1 g droždia.

Na preferment sa použije 30% zo všetkých surovín uvedených v recepte na chlieb a 1% droždia (percento je z množstva  múky použitého v poliši):

Príklad receptu na chlieb:

1000 g múky,

700 g vody

16 g droždia

Z toho použijeme na preferment

330 g múky (zaokrúhlene 30% z 1000 g múky z celého receptu na chlieb)

330 g vody  (rovnako ako múky)

3 g droždie (zaokrúhlene 1% z 330 g múky z receptu na Poliš)

Množstvo surovín môžeme jemne zaokrúhliť

Droždie rozmiešame vo vlažnej vode, pridáme múku a necháme asi 8-10 hodín zakryté  kvasiť.

Po nakvasení pridajte zvyšné suroviny uvedené z receptu vyššie, v tomto prípade:

670 g múky (1000-330)

370 g vody (700-330)

13 g droždia (16-3)

Vymieste hladké cesto a nechajte nakysnúť na dvojnásobok, vytvarujte do ošatky, nechajte znovu nakysnúť a môžete piecť.

Akú má teda výhodu preferment pred pečením priamo z droždia?  Preferment dlhšiu dobu kvasí, nakoľko sa v ňom nachádza len malé množstvo droždia a cesto po konečnom vykysnutí je lepšie stráviteľnejšie a nadýchanejšie vďaka dlhšiemu kvaseniu.

Preferment, aj cesto môžete dať kysnúť aj do chladničky, kde predĺžite dobu kvasenia.

BIGA:

Používa najmä v Taliansku. Je to tuhý preferment pripomínajúci husté cesto. Podobná je konzistenciou kvásku Lievito Madre, ktorý tak isto pochádza z Talianska. V Taliansku sa tuhé kvasy používajú hlavne preto, že pri vyšších stredomorských teplotách dlhšie vydrží hustejší kvas v dobrej kondícii bez ďalšieho kŕmenia.

V Bige sa použije  30% celkového objemu múky z receptu, asi 60% vody (percento je z množstva múky použitej do bigy) a 1% droždia (percento je z množstva múky použitého v Bige)

Príklad receptu na chlieb:

1000 g múky

700 g vody

16 g droždia

Z toho použijeme na Bigu:

330 g múky (zaokrúhlene 30% z 1000 g múky z receptu na chlieb)

200 g vody (zaokrúhlene 60% z 330 g múky z receptu na Bigu)

3 g droždia (zaokrúhlene 1% z 330 g )

Droždie rozmiešajte vo vlažnej vode, primiešajte múku a   nechajte nakysnúť asi 8-12 hodín prikryté pri izbovej teplote nakvasiť.

Po nakysnutí pridajte ostatné suroviny ktoré patria do cesta, v tomto prípade

670 g múky (1000-330)

500 g vody ( 700-200)

13 g droždia (16-3)

Bigu, môžete nechať nakvasiť asi 4 hodiny a odložiť ju do chladničky a používať ju v priebehu niekoľkých dní do pečenia.

Bigu si môžete aj ďalej kŕmiť múkou a vodou do hustej konzistencie a takto si ju udržiavať pripravenú na pečenie aj dlhú dobu a používame ju neskôr rovnako ako kvások Lievito Madre.

OMLÁDOK:

je redší ako Biga a používa sa doňho okrem vody a múky aj  sladenka

Vyrobíme si ho použitím 40% tekutín, z 25% múky,  1 čl sladenky a všetko droždie uvedené v recepte

Príklad receptu na chlieb:

1000 g múky

700 g vody

16 g droždia

Z toho použijeme na Omládok:

250 g múky

280 g vody

16 g droždia

1 č.l. sladenky

Vo vlažnej vode rozmiešajte sladenku a droždie a primiešajte ostatné suroviny na omládok.  Omládok kvasí veľmi rýchlo asi 1-2 hodiny pri teplote asi 30 St.C.

Po nakvasení pridajte ostatné suroviny a vymieste cesto, ktoré nechajte znovu nakysnúť.

POLIŠ

je jeden z najredších prefermentov.  Vyrába sa z 50% vody a 20% múky uvedenej v celom recepte, sladenky a droždia ktorého  je v poliši len  asi 1%

Príklad receptu na chlieb:

1000 g múky

700 g vody

16 g droždia

Z toho použijeme na Poliš:

200 g múky ( 20% z 1000 g múky z receptu na chlieb)

350 g vody ( 50% zo 700 g vody z receptu na chlieb)

16 g droždia

1 č.l. sladenky

Poliš si vyrobíme tak, že vyšľaháme vlažnú vodu, sladenku, a droždie a nakoniec zašľaháme dohladka múku.

Necháme ho nakvasiť asi 1-2 hodiny, v chlade to môže byť dlhšie.

Po nakvasení primiešame zvyšnú múku a vodu a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme opäť nakvasiť.

Pridať komentár