Chlebový ražný falošný kvások

Chlebový ražný falošný kvások

Chlebový ražný falošný kvások

Pre tých, ktorí si chcú vypestovať rýchlo svoj kvások a chcú hneď z neho piecť odporúčam vyskúšať tento postup:

Tento kvások si pripravíte veľmi rýchlo a využívali ho ešte naše babičky pri pečení chleba. Na výrobu tohto kvásku budeme potrebovať

Suroviny:

1 polovičný krajec chleba

200 g  ražnej chlebovej múky

350 ml vlažnej vody

12 g droždia

 

Postup:

chlieb rozmočíme a potom  rozmixujeme vo vlažnej vode do hladka. Pridáme  100 g múky a droždie a rozmiešame úplne dohladka, prikryjeme a necháme nakysnúť do druhého dňa asi 12 hodín

Na druhý deň pridáme do nakysnutého kvásku ešte ďalších 100 g múky a necháme ho znovu nakysnúť asi 8-12 hodín.

Po nakysnutí môžeme kvások použiť do pečenia, alebo si ho znovu nakŕmime a uložíme do chladničky a udržiavame si ho a kŕmime tak isto ako bežný ražný kvások, to znamená, že si ho kŕmime vždy keď narastie na maximum a začne klesať.

 

Zástancovia pravého kváskovania môžu protestovať, že je tu pridané droždie. Nebojte sa nič, po pár kŕmeniach bude droždia skutočne len minimum a po čase zmizne celkom.

Pridať komentár