Chlebový ražný falošný kvások

Chlebový ražný falošný kvások

Chlebový ražný falošný kvások

Pre tých, ktorí si chcú vypestovať rýchlo svoj kvások a chcú hneď z neho piecť odporúčam vyskúšať tento postup:

Tento kvások si pripravíte veľmi rýchlo a využívali ho ešte naše babičky pri pečení chleba. Na výrobu tohto kvásku budeme potrebovať

Suroviny:

1 polovičný krajec chleba

200 g  ražnej chlebovej múky

350 ml vlažnej vody

12 g droždia

 

Postup:

chlieb rozmočíme a potom  rozmixujeme vo vlažnej vode do hladka. Pridáme  100 g múky a droždie a rozmiešame úplne dohladka, prikryjeme a necháme nakysnúť do druhého dňa asi 12 hodín

Na druhý deň pridáme do nakysnutého kvásku ešte ďalších 100 g múky a necháme ho znovu nakysnúť asi 8-12 hodín.

Po nakysnutí môžeme kvások použiť do pečenia, alebo si ho znovu nakŕmime a uložíme do chladničky a udržiavame si ho a kŕmime tak isto ako bežný ražný kvások, to znamená, že si ho kŕmime vždy keď narastie na maximum a začne klesať.

 

Zástancovia pravého kváskovania môžu protestovať, že je tu pridané droždie. Nebojte sa nič, po pár kŕmeniach bude droždia skutočne len minimum a po čase zmizne celkom.

Komentáre (2)

  • Ludmila 25. februára 2024

    dobrý deň,.. chcela by som si založiť tento kvások a chcem sa spýtať, lebo chcem piecť tak ako naše staré mamy, len neviem, či potom treba dať do cesta ešte kvasnice,
    alebo stačí len tento kvások,.. poprípade, že ak máte recept na takýto chlieb, budem vám vďačná
    ďakujem za odpoveď
    L.

    • Petronela Burianová 18. marca 2024

      Dobrý deň, kvások sa používa namiesto droždia. Je to zdravší spôsob pečenia. Receptov nájdete kopec priamo tu na blogu.

Pridať komentár