Pre tých, ktorí si chcú vypestovať rýchlo svoj kvások a chcú hneď z neho piecť odporúčam vyskúšať tento postup:
Tento kvások si pripravíte veľmi rýchlo a využívali ho ešte naše babičky pri pečení chleba. Na výrobu tohto kvásku budeme potrebovať
Suroviny:
1 polovičný krajec chleba
200 g ražnej chlebovej múky
350 ml vlažnej vody
12 g droždia
Postup:
chlieb rozmočíme a potom rozmixujeme vo vlažnej vode do hladka. Pridáme 100 g múky a droždie a rozmiešame úplne dohladka, prikryjeme a necháme nakysnúť do druhého dňa asi 12 hodín
Na druhý deň pridáme do nakysnutého kvásku ešte ďalších 100 g múky a necháme ho znovu nakysnúť asi 8-12 hodín.
Po nakysnutí môžeme kvások použiť do pečenia, alebo si ho znovu nakŕmime a uložíme do chladničky a udržiavame si ho a kŕmime tak isto ako bežný ražný kvások, to znamená, že si ho kŕmime vždy keď narastie na maximum a začne klesať.
Zástancovia pravého kváskovania môžu protestovať, že je tu pridané droždie. Nebojte sa nič, po pár kŕmeniach bude droždia skutočne len minimum a po čase zmizne celkom.