Odborníci na kváskovanie rozdali pár cenných rád a podelili sa aj o recepty
Minulý rok sa z droždia stal nedostatkový tovar. Počas pandémie pribúdalo čoraz viac ľudí, ktorí doma vypekali, a odvážnejších ovládlo aj kváskovanie. Dopriať si mohli vlastné čerstvé pečivo a chlieb. Z kvásku sa však môžu upiecť aj iné dobroty.
Petronela Burianová a Mykola Nevrev prepadli kváskovaniu už dávno. Do Telerána prišli pripraviť špeciality z jedného cesta, na sladko aj slano. Kvások je totiž ich srdcovou záležitosťou.
Petronela vlastní špeciálny 300-ročný kvások, ktorý dostala od svojej kamarátky. Pochádza z Talianka a volá sa Zia Maria. Rozhodla sa ho však šíriť, rozdáva ho po Slovensku a putuje aj po rôznych krajinách Európy.
Mykola pochádza z Ukrajiny, ale jeho kvások má tiež taliansky pôvod, konkrétne je z Bologne. Nazýva sa Livio Madre (LM) a má špeciálnu tuhú konzistenciu. V Taliansku by sa totiž tekuté kvásky pri vysokých teplotách rýchlo pokazili. Tento kvások je vhodný hlavne na sladké pečenie, pretože nemá kyslastú príchuť.
Dobroty zo sladkého cesta
Na rozkvas potrebujete: 100g kvásku LM, 100g vody, 100g Manitoby typ 0 (alebo hladkej pšeničnej múky typ T650 alebo 0)
Na cesto potrebujete: nakysnutý rozkvas, 700g pšeničnej hladkej múky, 2 žĺtka, 250g šľahačkovej smotany, 150g vody, 30g oleja, 5PL cukru, 2ks vanilkového cukru, kôra z citróna, štipka soli
Pečenie z kvásku si vyžaduje čas a plánovanie. Aby Petronela a Mykola mohli piecť v Teleráne, s procesom pečenia začali už predošlý deň poobede. Kváskovanie má totiž svoju postupnosť. Kvások musí najprv nakysnúť, čo trvá približne 6 až 8 hodín, niekomu aj dvanásť. Následne vypracujete cesto a necháte nakysnúť aj to, trvá to približne 8 až 9 hodín. Závisí to samozrejme od teploty v miestnosti, keď je teplejšie, všetko kysne rýchlejšie.
Z jedného sladkého cesta môžete upiecť množstvo dobrôt, ako koláče, makovky, slimáky, vianočky, plnené rožky, plnené sladké bochníky, buchty a mnoho iného.
Mykola pochádza z Ukrajiny, ale jeho kvások má tiež taliansky pôvod, konkrétne je z Bologne. Nazýva sa Livio Madre (LM) a má špeciálnu tuhú konzistenciu. V Taliansku by sa totiž tekuté kvásky pri vysokých teplotách rýchlo pokazili. Tento kvások je vhodný hlavne na sladké pečenie, pretože nemá kyslastú príchuť.
Dobroty zo sladkého cesta
Na rozkvas potrebujete: 100g kvásku LM, 100g vody, 100g Manitoby typ 0 (alebo hladkej pšeničnej múky typ T650 alebo 0)
Na cesto potrebujete: nakysnutý rozkvas, 700g pšeničnej hladkej múky, 2 žĺtka, 250g šľahačkovej smotany, 150g vody, 30g oleja, 5PL cukru, 2ks vanilkového cukru, kôra z citróna, štipka soli
Pečenie z kvásku si vyžaduje čas a plánovanie. Aby Petronela a Mykola mohli piecť v Teleráne, s procesom pečenia začali už predošlý deň poobede. Kváskovanie má totiž svoju postupnosť. Kvások musí najprv nakysnúť, čo trvá približne 6 až 8 hodín, niekomu aj dvanásť. Následne vypracujete cesto a necháte nakysnúť aj to, trvá to približne 8 až 9 hodín. Závisí to samozrejme od teploty v miestnosti, keď je teplejšie, všetko kysne rýchlejšie.
Z jedného sladkého cesta môžete upiecť množstvo dobrôt, ako koláče, makovky, slimáky, vianočky, plnené rožky, plnené sladké bochníky, buchty a mnoho iného.
Pochúťky zo slaného cesta
Na cesto potrebujete: 450g rozkvasu, 850 g Manitoba alebo pšeničnej chlebovej múky, 50g ražnej múky, 550g mlieka, 100g masla, 20g soli, 1PL medu, slad
Kvások je plnohodnotný produkt fermentácie. Vďaka kvásku je ťažko stráviteľný lepok lepšie stráviteľný. “V kváskovaní sa vždy dá zdokonaľovať, je to určitý vesmír,” tvrdí Mykola.
Ak chcete vedieť, čo všetko môžete urobiť zo slaného cesta a ako zistíte, kedy je cesto pripravené, aby neprekyslo, pozrite si nasledujúce video.
Zdroj: www.tvnoviny.sk