Pšeničné bagety

Keďže veľa z Vás ešte nenabralo odvahu kváskovať, mám tu pre Vás aj jeden recept na bagety aj vo verzii s droždím. Určite Vám budú chutiť aj v tejto rýchlejšej verzii a samozrejme že aj v kváskovej.

Postup

  • Zmiešajte vodu s múkou a nechajte prebehnúť autolýzu 2 hodiny
    Ak robíte verziu z droždia, nechajte si časť vody a rozrobte v nej droždie a med. a nechajte 20 min. nakysnúť.
    Pridajte kvások a nechajte prebehnúť fermentolýzu hodinu (ak robíte verziu z droždia, tento krok vynechajte a rovno mieste po pridaní kvásku z droždia.
    Pridajte ostatné suroviny a vymieste cesto (trvá to asi 8-10 min.), zalaminujte, dajte do nádoby a pri izbovej teplote prekladajte 2 hodiny každých 30-45 min.

    Kváskové cesto nechajte v chladničky kysnúť do rána pri teplote 7 St.C.
    Ráno vyberte z chladničky, ak cesto nenakyslo dostatočne, preložte ho a nechajte dokysnúť.

    Cesto z droždia rovno vytvarujte podľa ďalšieho kroku.

    Cesto rozdeľte na dve časti a stočte do ošatiek, jednoduchým krokom že ho jemne roztiahnete na obdĺžnik, preložíte tretinu do stredu smerom dole a druhú tretinu zospodu hore cez ňu. Jemne vygúľajte do požadovanej dĺžky. Ak nemáte ošatku, uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a medzi ne a po krajoch pod papierom vložte rolky alobalu, alebo papiera na pečenie, ktorý pred pečením odstránite. Vytvoríte tak korýtko, v ktorom Vám pekne nakysnú.
    Kváskové bagety nechajte ďalej kysnúť v v chladničke 10-12 hod., alebo nechajte nakysnúť pri izbovej teplote. Cesto z droždia nechajte nakysnúť pri izbovej teplote asi 20 minút pokiaľ viditeľne nezdvojnásobia objem.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 250 St.C so záparou, alebo v uzatvorenej nádobe ktorú ste nechali riadne vyhriať (liatinovú až 40 min.) 15 min., a ďalších 30 min. bez zápary, alebo v odokrytej nádobe pri 200 St.C.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pšeničné bagety?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 500 g pšeničná chlebová múka
  • 50 g ražná celozrnná múka
  • 400 g voda
  • 1 čl slad
  • 1,5 čl soľ
  • hrsť zrniešok
  • 1,5 čl med
  • 1 čl sušené mlieko
  • 50 g LM, alebo 20 g droždia