Postup
-
Zmiešajte vodu s múkou a nechajte prebehnúť autolýzu 2 hodiny
Ak robíte verziu z droždia, nechajte si časť vody a rozrobte v nej droždie a med. a nechajte 20 min. nakysnúť.
Pridajte kvások a nechajte prebehnúť fermentolýzu hodinu (ak robíte verziu z droždia, tento krok vynechajte a rovno mieste po pridaní kvásku z droždia.
Pridajte ostatné suroviny a vymieste cesto (trvá to asi 8-10 min.), zalaminujte, dajte do nádoby a pri izbovej teplote prekladajte 2 hodiny každých 30-45 min.Kváskové cesto nechajte v chladničky kysnúť do rána pri teplote 7 St.C.
Ráno vyberte z chladničky, ak cesto nenakyslo dostatočne, preložte ho a nechajte dokysnúť.Cesto z droždia rovno vytvarujte podľa ďalšieho kroku.
Cesto rozdeľte na dve časti a stočte do ošatiek, jednoduchým krokom že ho jemne roztiahnete na obdĺžnik, preložíte tretinu do stredu smerom dole a druhú tretinu zospodu hore cez ňu. Jemne vygúľajte do požadovanej dĺžky. Ak nemáte ošatku, uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a medzi ne a po krajoch pod papierom vložte rolky alobalu, alebo papiera na pečenie, ktorý pred pečením odstránite. Vytvoríte tak korýtko, v ktorom Vám pekne nakysnú.
Kváskové bagety nechajte ďalej kysnúť v v chladničke 10-12 hod., alebo nechajte nakysnúť pri izbovej teplote. Cesto z droždia nechajte nakysnúť pri izbovej teplote asi 20 minút pokiaľ viditeľne nezdvojnásobia objem.Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 250 St.C so záparou, alebo v uzatvorenej nádobe ktorú ste nechali riadne vyhriať (liatinovú až 40 min.) 15 min., a ďalších 30 min. bez zápary, alebo v odokrytej nádobe pri 200 St.C.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 500 g pšeničná chlebová múka
- 50 g ražná celozrnná múka
- 400 g voda
- 1 čl slad
- 1,5 čl soľ
- hrsť zrniešok
- 1,5 čl med
- 1 čl sušené mlieko
- 50 g LM, alebo 20 g droždia