Postup
-
Postup:
1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte 30 min. prebehnúť autolýzu
2. Pridajte ostatné suroviny spolu s kváskom a nechajte prebehnúť fermentolýzu 30-60 min.
3. Vypracujte vláčne cesto, ktoré sa odliepa od misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Môže kysnúť pri izbovej teplote v závislosti od ročného obdobia 7-12 hodín, alebo nechajte 4-6 hodín vonku a na noc dajte dokysnúť do chladničky.
4. Po nakysnutí na dvojnásobok vytvarujte žemle, pouťahujte a nechajte znovu nakysnúť na dvojnásobok.
5. Nakysnuté žemle potrite bielkom a posypte sezamom.
6. Pečte vo vopred vyhriatej rúre asi 35 minút na 200 St.C. Ak ich chcete mať viac chrumkavé, dobu si upravte podľa Vašej rúry a potreby.Ak chcete robiť burgre s droždím pridajte namiesto kvásku len 40 g droždia a pred miesením ho rozrobte so 100 ml. vlažného mlieka, ( ktoré odčítate zo surovín v recepte) a s lyžicou cukru. Nechajte nakysnúť asi 15 minút. Doby kysnutia cesta v tom prípade treba upraviť a to tak, že po vymiesení cesto necháme nakysnúť 1-2 hodiny pokiaľ nezdvojnásobí objem a pri finálnom kysnutí po vytvarovaní burgrov necháme kysnúť asi 20 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 100 g LM, alebo ražného kvásku (pred pečením nakŕmený a nakysnutý na dvojnásobok), alebo 20 g čerstvého droždia
- 550 g Špaldová hladká múka
- 100 g Špaldová celozrnná múka
- 200 g mlieko
- 120 - 150 g pivo
- 70 g olej
- 2 PL med
- 2 čl. soľ
- 1 vajce
- 1 čl slad