Burgrové špaldové žemle

Najlepšie burgrové žemle aké sa mi kedy podarili. Sú tak jemnulinké a výrazné v chuti, že Vám až srdce zaplesá a budete ich chcieť jesť aj bez toho mäsa a všetkých tých príloh, ktoré k burgrom patria. Môžete si z tohto cesta urobiť aj iné pečivo, je naozaj univerzálne a vydrží čerstvé i niekoľko dní.

Postup

  • Postup:
    1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte 30 min. prebehnúť autolýzu
    2. Pridajte ostatné suroviny spolu s kváskom a nechajte prebehnúť fermentolýzu 30-60 min.
    3. Vypracujte vláčne cesto, ktoré sa odliepa od misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Môže kysnúť pri izbovej teplote v závislosti od ročného obdobia 7-12 hodín, alebo nechajte 4-6 hodín vonku a na noc dajte dokysnúť do chladničky.
    4. Po nakysnutí na dvojnásobok vytvarujte žemle, pouťahujte a nechajte znovu nakysnúť na dvojnásobok.
    5. Nakysnuté žemle potrite bielkom a posypte sezamom.
    6. Pečte vo vopred vyhriatej rúre asi 35 minút na 200 St.C. Ak ich chcete mať viac chrumkavé, dobu si upravte podľa Vašej rúry a potreby.

    Ak chcete robiť burgre s droždím pridajte namiesto kvásku len 40 g droždia a pred miesením ho rozrobte so 100 ml. vlažného mlieka, ( ktoré odčítate zo surovín v recepte) a s lyžicou cukru. Nechajte nakysnúť asi 15 minút. Doby kysnutia cesta v tom prípade treba upraviť a to tak, že po vymiesení cesto necháme nakysnúť 1-2 hodiny pokiaľ nezdvojnásobí objem a pri finálnom kysnutí po vytvarovaní burgrov necháme kysnúť asi 20 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Burgrové špaldové žemle?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 100 g LM, alebo ražného kvásku (pred pečením nakŕmený a nakysnutý na dvojnásobok), alebo 20 g čerstvého droždia
  • 550 g Špaldová hladká múka
  • 100 g Špaldová celozrnná múka
  • 200 g mlieko
  • 120 - 150 g pivo
  • 70 g olej
  • 2 PL med
  • 2 čl. soľ
  • 1 vajce
  • 1 čl slad