Choco-Capuccino Brioche

Tipy pred miesením:
1. Ak nemáte radi kávu (ktorá mimochodom v tejto brioške nie je vôbec cítiť), dajte namiesto nej do cesta mlieko a vynechajte sušené mlieko z receptu.
2. Ak nemáte sušené mlieko, urobte si nescafé, alebo inú rozpustnú kávu v mlieku a vynechajte sušené mlieko z receptu.
3. Do cesta môžete pridať aj kakao 40 g rozmiešané v 30 g vody
4. Základom je dobre vedený a zdravý kvások. Ak treba pred pečením si kvások najprv ozdravte.
5. Recept je na dve briošky. Ak chcete jednu, urobte z polovičnej dávky, to znamená aj rozkvas menší
Rozkvas:
Verzia z kvásku:
75 g káva
75 g LM (alebo prekŕmený ražný kvások – pozri článok na blogu
75 g manitoba (alebo pšeničná chlebová múka)
Suroviny zmiešajte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok
Pri verzii z kvásku to bude trvať asi 6-8 hodín v závislosti od okolitej teploty a sily kvásku.
Pri verzii z droždia to trvá asi 15-20 minút.
Verzia z droždia:
75 g káva
20 g droždia
75 g manitoba (alebo pšeničná chlebová múka)

Postup:

  • Kto nemá rád kávu, urobí obyčajný rozkvas s vodou a do cesta namiesto kávy dá mlieko, tak získa Vanilla Brioche, alebo pridá ešte voliteľnú prísadu Kakao+voda a získa Choco Brioche.
    Rozkvas necháme zdvojnásobiť objem a pridáme do cesta spolu s ostatnými ingredienciami a vymiesime cesto.
    Ak chcete aby boli Brioche viac čokoládové pridajte voliteľnú prísadu Kakao, ktoré vopred rozmiešate vo vode .
    Cesto necháme zdvojnásobiť objem. Pri kváskovej verzii to trvá asi 6-10 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia to trvá asi 2-2,5 hodiny.
    Neodporúčam cesto dať do chladničky, veľmi stuhne vzhľadom na množstvo masla. Po vybratí by trvalo niekoľko hodín než by začalo kvasiť a kvalita výsledného pečiva by sa veľmi pokazila.
    Ak chcete spomaliť kvasenie, ideálna najnižšia teplota je asi 15 stupňov.
    Po nakvasení cesto rozdelíme na rovnaké diely a naolejovanými rukami na naolejovanej doske vytvarujeme 6 bochníkov, ktoré utiahneme a naplníme nimi vymastené a múkou vysypané formy
    Ak by sa Vám veľmi lepilo, netvarujte bochníky, ale len rozdeľte na jednotlivé diely, jemne každý poprekladajte, trochu utiahnite a naplňte do formy.
    Briošky necháme zdvojnásobiť objem. Pri verzii z kvásku to trvá asi 2-4 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 minút.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre asi 45-50 min. na 180 st.
    Po upečení vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Choco-Capuccino Brioche?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • Nakvasený rozkvas
  • 450 g Manitoba (alebo hladká pšeničná múka)
  • 160 g káva (tekutina)
  • 150 g cukor
  • 200 g maslo (izbovej teploty)
  • 150 g žĺtka (asi 6-8 ks)
  • 30 g mlieko v prášku (ak nemáte sušené mlieko, urobte namiesto kávy vyššie nescafé rozpustené v mlieku)
  • vanilka
  • štipka soli
  • čokoládové kúsky