Postup:
-
Kto nemá rád kávu, urobí obyčajný rozkvas s vodou a do cesta namiesto kávy dá mlieko, tak získa Vanilla Brioche, alebo pridá ešte voliteľnú prísadu Kakao+voda a získa Choco Brioche.
Rozkvas necháme zdvojnásobiť objem a pridáme do cesta spolu s ostatnými ingredienciami a vymiesime cesto.
Ak chcete aby boli Brioche viac čokoládové pridajte voliteľnú prísadu Kakao, ktoré vopred rozmiešate vo vode .
Cesto necháme zdvojnásobiť objem. Pri kváskovej verzii to trvá asi 6-10 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia to trvá asi 2-2,5 hodiny.
Neodporúčam cesto dať do chladničky, veľmi stuhne vzhľadom na množstvo masla. Po vybratí by trvalo niekoľko hodín než by začalo kvasiť a kvalita výsledného pečiva by sa veľmi pokazila.
Ak chcete spomaliť kvasenie, ideálna najnižšia teplota je asi 15 stupňov.
Po nakvasení cesto rozdelíme na rovnaké diely a naolejovanými rukami na naolejovanej doske vytvarujeme 6 bochníkov, ktoré utiahneme a naplníme nimi vymastené a múkou vysypané formy
Ak by sa Vám veľmi lepilo, netvarujte bochníky, ale len rozdeľte na jednotlivé diely, jemne každý poprekladajte, trochu utiahnite a naplňte do formy.
Briošky necháme zdvojnásobiť objem. Pri verzii z kvásku to trvá asi 2-4 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 minút.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre asi 45-50 min. na 180 st.
Po upečení vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- Nakvasený rozkvas
- 450 g Manitoba (alebo hladká pšeničná múka)
- 160 g káva (tekutina)
- 150 g cukor
- 200 g maslo (izbovej teploty)
- 150 g žĺtka (asi 6-8 ks)
- 30 g mlieko v prášku (ak nemáte sušené mlieko, urobte namiesto kávy vyššie nescafé rozpustené v mlieku)
- vanilka
- štipka soli
- čokoládové kúsky