Zdielať recept

Domáce cestoviny

S myšlienkou na domáce cestoviny som sa už pohrávala dlhšie. Pravé Talianske cestoviny sa robia ručne, ale ja som si pomohla strojčekom na ich výrobu a s múkou Semolina mletou na kamennom mlyne Antico Molino Rosso,  to išlo skutočne dobre. Do časti som použila špenát.

Cestoviny si môžete pripraviť s kváskom, i bez neho. Nižšie máte recept na obidve verzie. Príprava je trochu zdĺhavá, ale stojí to za to. Takúto chuť cestovín si pamätám skutočne len z Talianska.

Postup:

  • Kvásková verzia:

    1. Špenát s bazalkou naparte nad vodným kúpeľom asi 2 minúty pokiaľ nezmäknú
    2. Po naparení postláčajte a odstráňte prebytočnú vodu.
    3. Rozmixujte na pyré
    4. V robote zmiešajte špenátové pyré s ostatnými surovinami a vymieste hladké pevné cesto.
    5. Cesto nechajte odpočívať 3-4 hodiny pri izbovej teplote a cez noc v chladničke.
    6. Cesto rozdeľte na 6 častí. Ak máte strojček, použite ho na prípravu cestovín, ak nie, jednoducho cestoviny urobte ručne a to tak, že cesto rozvaľkáte asi na 2 mm a krájajte na tenké prúžky. Treba použiť veľa múky na podsýpanie aj posypávanie cesta, aby sa nelepilo. Krájanie si môžete zjednodušiť tak, že zviniete vyvaľkané cesto do rolády a tú krájate.
    7. Nakrájané cestoviny môžete hneď uvariť, alebo usušiť tak, že ich zavesíte a necháte sušiť asi na 12 hodín, alebo ich môžete stočiť do hniezd a tie nechať na mriežke usušiť.
    8. Usušené cestoviny varte asi 3 minúty v osolenej vode.

    Cestoviny môžete skladovať pár týždňov v uzatvorenej nádobe.

    Nekvásková verzia:

    1. Špenát s bazalkou naparte nad vodným kúpeľom asi 2 minúty pokiaľ nezmäknú
    2. Po naparení postláčajte a odstráňte prebytočnú vodu.
    3. Rozmixujte na pyré
    4. V robote zmiešajte špenátové pyré s ostatnými surovinami a vymieste hladké pevné cesto.
    5. Cesto rozdeľte na 6 častí. Ak máte strojček, použite ho na prípravu cestovín, ak nie, jednoducho cestoviny urobte ručne a to tak, že cesto rozvaľkáte asi na 2 mm a krájajte na tenké prúžky. Treba použiť veľa múky na podsýpanie aj posypávanie cesta, aby sa nelepilo. Krájanie si môžete zjednodušiť tak, že zviniete vyvaľkané cesto do rolády a tú krájate.
    6. Nakrájané cestoviny môžete hneď uvariť, alebo usušiť tak, že ich zavesíte a necháte sušiť asi na 12 hodín, alebo ich môžete stočiť do hniezd a tie nechať na mriežke usušiť.
    7. Usušené cestoviny varte asi 3 minúty v osolenej vode.

    Cestoviny môžete skladovať pár týždňov v uzatvorenej nádobe.

    Múku kúpite na https://www.bionakupy.sk/muky-s-lepkom/semolinova-muka-bio-antico-molino-rosso/

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Domáce cestoviny?
Kliknutím vyberte

Kvásková verzia:

  • Rozkvas: 240 g (80 g kvások, 80 g pšeničná hladká múka, 80 g voda)
  • Suroviny zmiešajte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok

Suroviny:

  • 240 g rozkvas
  • 250 g čerstvý špenát, 50 g čerstvá bazalka (ak chcete mať klasické, vynechajte)
  • 450 g múky Semolina
  • 6 vaječné žĺtka
  • 1 čl. soli (nemusíte pridávať, stačí aj pri varení pridať do vody)

Nekvásková verzia:

  • 250 g čerstvý špenát, 50 g čerstvá bazalka (ak chcete mať klasické, vynechajte)
  • 450 g múky Semolina
  • 6 vaječné žĺtka
  • 1 čl. soli (nemusíte pridávať, stačí aj pri varení pridať do vody)