Postup:
-
Kvásková verzia:
1. Špenát s bazalkou naparte nad vodným kúpeľom asi 2 minúty pokiaľ nezmäknú
2. Po naparení postláčajte a odstráňte prebytočnú vodu.
3. Rozmixujte na pyré
4. V robote zmiešajte špenátové pyré s ostatnými surovinami a vymieste hladké pevné cesto.
5. Cesto nechajte odpočívať 3-4 hodiny pri izbovej teplote a cez noc v chladničke.
6. Cesto rozdeľte na 6 častí. Ak máte strojček, použite ho na prípravu cestovín, ak nie, jednoducho cestoviny urobte ručne a to tak, že cesto rozvaľkáte asi na 2 mm a krájajte na tenké prúžky. Treba použiť veľa múky na podsýpanie aj posypávanie cesta, aby sa nelepilo. Krájanie si môžete zjednodušiť tak, že zviniete vyvaľkané cesto do rolády a tú krájate.
7. Nakrájané cestoviny môžete hneď uvariť, alebo usušiť tak, že ich zavesíte a necháte sušiť asi na 12 hodín, alebo ich môžete stočiť do hniezd a tie nechať na mriežke usušiť.
8. Usušené cestoviny varte asi 3 minúty v osolenej vode.Cestoviny môžete skladovať pár týždňov v uzatvorenej nádobe.
Nekvásková verzia:
1. Špenát s bazalkou naparte nad vodným kúpeľom asi 2 minúty pokiaľ nezmäknú
2. Po naparení postláčajte a odstráňte prebytočnú vodu.
3. Rozmixujte na pyré
4. V robote zmiešajte špenátové pyré s ostatnými surovinami a vymieste hladké pevné cesto.
5. Cesto rozdeľte na 6 častí. Ak máte strojček, použite ho na prípravu cestovín, ak nie, jednoducho cestoviny urobte ručne a to tak, že cesto rozvaľkáte asi na 2 mm a krájajte na tenké prúžky. Treba použiť veľa múky na podsýpanie aj posypávanie cesta, aby sa nelepilo. Krájanie si môžete zjednodušiť tak, že zviniete vyvaľkané cesto do rolády a tú krájate.
6. Nakrájané cestoviny môžete hneď uvariť, alebo usušiť tak, že ich zavesíte a necháte sušiť asi na 12 hodín, alebo ich môžete stočiť do hniezd a tie nechať na mriežke usušiť.
7. Usušené cestoviny varte asi 3 minúty v osolenej vode.Cestoviny môžete skladovať pár týždňov v uzatvorenej nádobe.
Múku kúpite na https://www.bionakupy.sk/muky-s-lepkom/semolinova-muka-bio-antico-molino-rosso/
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Kvásková verzia:
- Rozkvas: 240 g (80 g kvások, 80 g pšeničná hladká múka, 80 g voda)
- Suroviny zmiešajte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok
Suroviny:
- 240 g rozkvas
- 250 g čerstvý špenát, 50 g čerstvá bazalka (ak chcete mať klasické, vynechajte)
- 450 g múky Semolina
- 6 vaječné žĺtka
- 1 čl. soli (nemusíte pridávať, stačí aj pri varení pridať do vody)
Nekvásková verzia:
- 250 g čerstvý špenát, 50 g čerstvá bazalka (ak chcete mať klasické, vynechajte)
- 450 g múky Semolina
- 6 vaječné žĺtka
- 1 čl. soli (nemusíte pridávať, stačí aj pri varení pridať do vody)