Zdielať recept

Domáce cestoviny

S myšlienkou na domáce cestoviny som sa už pohrávala dlhšie. Pravé Talianske cestoviny sa robia ručne, ale ja som si pomohla strojčekom na ich výrobu a s múkou Semolina mletou na kamennom mlyne Antico Molino Rosso,  to išlo skutočne dobre. Do časti som použila špenát.

Cestoviny si môžete pripraviť s pridaním kvásku, i bez neho. Ak použijete kvások, je potrebné urobiť najprv rozkvas, ktorý dokáže rýchlejšie a lepšie spracovať lepok najmä pre ľudí s rôznymi intoleranciami na ľahšie stráviteľný.  Nepridávajte prekvasený kyslý kvások, aby Vám nepokazil chuť cestovín. Nižšie máte recept na obidve verzie. Príprava je trochu zdĺhavá, ale stojí to za to. Takúto chuť cestovín si pamätám skutočne len z Talianska.

Postup:

  • Kvásková verzia:

    1. Špenát s bazalkou naparte nad vodným kúpeľom asi 2 minúty pokiaľ nezmäknú
    2. Po naparení postláčajte a odstráňte prebytočnú vodu.
    3. Rozmixujte na pyré
    4. V robote zmiešajte špenátové pyré s ostatnými surovinami a vymieste hladké pevné cesto.
    5. Cesto nechajte odpočívať 4 - 8 hodín pri izbovej teplote (záleží od ročného obdobia) a cez noc v chladničke.
    6. Cesto rozdeľte na 6 častí. Ak máte strojček, použite ho na prípravu cestovín, ak nie, jednoducho cestoviny urobte ručne a to tak, že cesto rozvaľkáte asi na 2 mm a krájajte na tenké prúžky. Treba použiť veľa múky na podsýpanie aj posypávanie cesta, aby sa nelepilo. Krájanie si môžete zjednodušiť tak, že zviniete vyvaľkané cesto do rolády a tú krájate.
    7. Nakrájané cestoviny môžete hneď uvariť, alebo usušiť tak, že ich zavesíte a necháte sušiť asi na 12 hodín, alebo ich môžete stočiť do hniezd a tie nechať na mriežke usušiť.
    8. Usušené cestoviny varte asi 3 minúty v osolenej vode.

    Cestoviny môžete skladovať pár týždňov v uzatvorenej nádobe.

    Nekvásková verzia:

    1. Špenát s bazalkou naparte nad vodným kúpeľom asi 2 minúty pokiaľ nezmäknú
    2. Po naparení postláčajte a odstráňte prebytočnú vodu.
    3. Rozmixujte na pyré
    4. V robote zmiešajte špenátové pyré s ostatnými surovinami a vymieste hladké pevné cesto.
    5. Cesto rozdeľte na 6 častí. Ak máte strojček, použite ho na prípravu cestovín, ak nie, jednoducho cestoviny urobte ručne a to tak, že cesto rozvaľkáte asi na 2 mm a krájajte na tenké prúžky. Treba použiť veľa múky na podsýpanie aj posypávanie cesta, aby sa nelepilo. Krájanie si môžete zjednodušiť tak, že zviniete vyvaľkané cesto do rolády a tú krájate.
    6. Nakrájané cestoviny môžete hneď uvariť, alebo usušiť tak, že ich zavesíte a necháte sušiť asi na 12 hodín, alebo ich môžete stočiť do hniezd a tie nechať na mriežke usušiť.
    7. Usušené cestoviny varte asi 3 minúty v osolenej vode.

    Cestoviny môžete skladovať pár týždňov v uzatvorenej nádobe.

    Múku kúpite na https://www.bionakupy.sk/muky-s-lepkom/semolinova-muka-bio-antico-molino-rosso/

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Domáce cestoviny?
Kliknutím vyberte

Kvásková verzia:

  • Rozkvas: 240 g (80 g kvások, 80 g pšeničná hladká múka, 80 g voda)
  • Suroviny zmiešajte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok

Suroviny:

  • 240 g rozkvas
  • 250 g čerstvý špenát, 50 g čerstvá bazalka (ak chcete mať klasické, vynechajte)
  • 450 g múky Semolina
  • 6 vaječné žĺtka
  • 1 čl. soli (nemusíte pridávať, stačí aj pri varení pridať do vody)

Nekvásková verzia:

  • 250 g čerstvý špenát, 50 g čerstvá bazalka (ak chcete mať klasické, vynechajte)
  • 450 g múky Semolina
  • 6 vaječné žĺtka
  • 1 čl. soli (nemusíte pridávať, stačí aj pri varení pridať do vody)