Postup:
-
150 g Manitoby, alebo pšeničnej hladkej múky
150 g vody
150 g LMRozkvas necháme nakysnúť, aby zdvojnásobil objem.
Vyberieme z chladničky 250 g. maslo (alebo bravčovú masť, ktorá je v pôvodnej receptúre. Kto však masť v koláčoch neobľubuje, môže použiť maslo) a necháme pri izbovej teplote zmäknúť
Cesto:
hotový rozkvas
600 g múka
250 g voda
125 g cukor
80 g. vajcia
2 g soliCesto vypracujeme a necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Pri izbovej teplote to môže trvať v závislosti od ročného obdobia a vonkajšej teploty od 6-9 hodín. Potom rozdelíme na 100 g bochníky, ktoré pouťahujeme a necháme 20 min. oddýchnuť. Kvasenie môžete nahradiť aj chladničkovým, kde môže cesto byť i 48 hodín, pokiaľ nezdvojnásobí objem. Alebo kombinovaný, akokoľvek Vám to vyhovuje.
(Niektorí preferujú skrátenú prvú fázu kysnutia a nahradia to dlhšou fázou kysnutia po zrolovaní a stočení. Ja osobne som to neskúšala, ale ak by som to chcela urobiť, nechala b som v tejto prvej fáze kysnúť zhruba 3-4 hodiny a potom tvarovala a následne po vytvarovaní nechala kysnúť asi 10 hodín. Ak ste si všimli, keď tie časy spočítate, vždy vám vyjde +- ten istý výsledný čas. Kvások jednoducho potrebuje svoj čas na to, aby nakysol, ale tiež má svoje hranice aby neprekysol)
Mierne rozvaľkáme a prstami potrieme tenkou vrstvou masla.
Cesto natiahneme tak, aby nám vznikla priesvitná blana.
Zrolujeme a odložíme na bok.
Po zrolovaní všetkých častí ich ešte raz povaľkáme a zavinieme do špirály, obidva konce zastrčíme do spolu a necháme ešte finálne nakysnúť 3-5 hodí, záleží od okolitej teploty. Môžete ich dať kysnúť aj do chladničky na 12-15 hodín, alebo na balkón ak je chladnejšie, ale podstatné je, že vždy pri každej forme kvasenia by mali zdvojnásobiť objem
Pečieme 20 minút na 180 st. C.
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Môžu sa aj rozrezať ako žemľa alebo venčeky a naplniť krémom.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 150 g Manitoby, alebo pšeničnej hladkej múky
- 150 g vody
- 150 g LM
- 250 g. maslo (alebo bravčovú masť)
Cesto:
- hotový rozkvas
- 600 g múka
- 250 g voda
- 125 g cukor
- 80 g. vajcia
- 2 g soli