Zdielať recept

Ensaimada podľa Pascualmethod

Tradičná Ensaimada nie je ničím plnená, avšak v poslednom období ju cukrári začali plniť šľahačkou, čokoládou, škoricou či žĺtkovým, čokoládovým, karamelovým alebo vanilkovým krémom ako napríklad náš venček. Hovorí sa, že pochádza z Mallorky a niektorí zasa tvrdia, že ju tam doviezli Arabi, či Turci a má pripomínať turban. V každom prípade je to jemnunké pečivo, ktoré stojí za to aby ste ho vyskúšali.

Postup:

  • 150 g Manitoby, alebo pšeničnej hladkej múky
    150 g vody
    150 g LM

    Rozkvas necháme nakysnúť, aby zdvojnásobil objem.

    Vyberieme z chladničky 250 g. maslo (alebo bravčovú masť, ktorá je v pôvodnej receptúre. Kto však masť v koláčoch neobľubuje, môže použiť maslo) a necháme pri izbovej teplote zmäknúť

    Cesto:

    hotový rozkvas
    600 g múka
    250 g voda
    125 g cukor
    80 g. vajcia
    2 g soli

    Cesto vypracujeme a necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Pri izbovej teplote to môže trvať v závislosti od ročného obdobia a vonkajšej teploty od 6-9 hodín. Potom rozdelíme na 100 g bochníky, ktoré pouťahujeme a necháme 20 min. oddýchnuť. Kvasenie môžete nahradiť aj chladničkovým, kde môže cesto byť i 48 hodín, pokiaľ nezdvojnásobí objem. Alebo kombinovaný, akokoľvek Vám to vyhovuje.

    (Niektorí preferujú skrátenú prvú fázu kysnutia a nahradia to dlhšou fázou kysnutia po zrolovaní a stočení. Ja osobne som to neskúšala, ale ak by som to chcela urobiť, nechala b som v tejto prvej fáze kysnúť zhruba 3-4 hodiny a potom tvarovala a následne po vytvarovaní nechala kysnúť asi 10 hodín. Ak ste si všimli, keď tie časy spočítate, vždy vám vyjde +- ten istý výsledný čas. Kvások jednoducho potrebuje svoj čas na to, aby nakysol, ale tiež má svoje hranice aby neprekysol)

    Mierne rozvaľkáme a prstami potrieme tenkou vrstvou masla.

    Cesto natiahneme tak, aby nám vznikla priesvitná blana.

    Zrolujeme a odložíme na bok.

    Po zrolovaní všetkých častí ich ešte raz povaľkáme a zavinieme do špirály, obidva konce zastrčíme do spolu a necháme ešte finálne nakysnúť 3-5 hodí, záleží od okolitej teploty. Môžete ich dať kysnúť aj do chladničky na 12-15 hodín, alebo na balkón ak je chladnejšie, ale podstatné je, že vždy pri každej forme kvasenia by mali zdvojnásobiť objem

    Pečieme 20 minút na 180 st. C.

    Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

    Môžu sa aj rozrezať ako žemľa alebo venčeky a naplniť krémom.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ensaimada podľa Pascualmethod?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g Manitoby, alebo pšeničnej hladkej múky
  • 150 g vody
  • 150 g LM
  • 250 g. maslo (alebo bravčovú masť)

Cesto:

  • hotový rozkvas
  • 600 g múka
  • 250 g voda
  • 125 g cukor
  • 80 g. vajcia
  • 2 g soli