Zdielať recept

Kamutovo-Semolinový chlieb

Kamutová múka celozrnná je žltkastej farby a má orechovú príchuť. Veľmi dobre stráviteľná a výrobky z kamutovej múky vydržia dlhšie čerstvé.

Ochranná známka Kamut označuje obilninu, ktorá sa volá khorasan a ide o starovekú odrodu tvrdej pšenice s významnými výživovými vlastnosťami.

Kamut khorasan má vyšší obsah bielkovín a minerálov, hlavne selén, zinok a horčík v porovnaní s modernými odrodami pšenice. Kamut khorasan má veľmi vysoký obsah selénu, ktorý má vynikajúce antioxidačné schopnosti.

Semolinová múka sa vyrába mletím tvrdej pšenice na bežnom cylindrickom mlyne Antico Molino Rosso. Aby sa zabezpečila maximálna kvalita, tak každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole. Navyše každá šarža múky sa testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov.

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s vodou a pivom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chlebíky želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Kamutovo-Semolinový chlieb?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 200 g Kamutová hladká múka Antico Molino Rosso
  • 70 g Kamutová celozrnná múka Antico Molino Rosso
  • 300 g Semolinová múka Antico Molino Rosso
  • 200 g pivo
  • 210 g voda
  • 1 čl slad Antico Molino Rosso
  • 1 čl soľ
  • 60 g kvások