Pagáče s oškvarkami

Postup:

  • 1. Z uvedených surovín okrem oškvarkov a zemiakov vypracujte kompaktné hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.

    2. Cesto nechajte nakysnúť takmer na dvojnásobok (nie celkom, lebo s cestom sa bude ešte nejaký čas pracovať a bude kysnúť)

    3. Oškvarky pomeľte

    4. Cesto po nakysnutí premiestnite na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na väčší obdĺžnik asi na 5 mm.

    5. Polovičku cesta potrite pomletými oškvarkami a na oškvarky nasypte nastrúhané zemiaky a druhú polovičku preložte na zemiaky.

    6. Takto prekryté cesto trochu rozvaľkajte a poskladajte na tri časti ako papier do obálky.

    7. Cesto prikryte a nechajte oddýchnuť 20-30 min.

    8. Skladanie opakujte celkovo 3x a vždy nechajte cesto oddýchnuť 10-15 min.

    9. Cesto nakoniec rozvaľkajte asi na 2 cm a vykrajujte z neho kolieska.

    10. Vykrojené pagáče prikryte a nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny.

    11. Potrite vajíčkom a posypte semienkami.

    12. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 St.c. asi 15 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pagáče s oškvarkami?
Kliknutím vyberte

Cesto - kvásková verzia

  • Nakvasený rozkvas (100 g LM, 100 g hladká pšeničná múka, 100 g mlieko, nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite do cesta.)
  • 400 g hladká pšeničná múka
  • 150 ml mlieka
  • 70 g bravčovej masti
  • 2 uvarené nastrúhané zemiaky
  • 250 g oškvarkov
  • 2 č.l.soli

Pred pečením

  • Na potretie: vajíčka
  • Na posyp: sezamové semiačka

Verzia z droždia suroviny:

  • Nakvasený rozkvas (20 g droždie, 100 g mlieko, lyžička cukru, nechajte nakysnúť asi 15 min. a použite do cesta.)
  • 500 g hladká pšeničná múka
  • 150 ml mlieka
  • 70 g bravčovej masti
  • 2 uvarené nastrúhané zemiaky
  • 250 g oškvarkov
  • 2 č.l.soli

Pred pečením

  • Na potretie: vajíčka
  • Na posyp: sezamové semiačka