Postup:
-
1. Z uvedených surovín okrem oškvarkov a zemiakov vypracujte kompaktné hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
2. Cesto nechajte nakysnúť takmer na dvojnásobok (nie celkom, lebo s cestom sa bude ešte nejaký čas pracovať a bude kysnúť)
3. Oškvarky pomeľte
4. Cesto po nakysnutí premiestnite na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na väčší obdĺžnik asi na 5 mm.
5. Polovičku cesta potrite pomletými oškvarkami a na oškvarky nasypte nastrúhané zemiaky a druhú polovičku preložte na zemiaky.
6. Takto prekryté cesto trochu rozvaľkajte a poskladajte na tri časti ako papier do obálky.
7. Cesto prikryte a nechajte oddýchnuť 20-30 min.
8. Skladanie opakujte celkovo 3x a vždy nechajte cesto oddýchnuť 10-15 min.
9. Cesto nakoniec rozvaľkajte asi na 2 cm a vykrajujte z neho kolieska.
10. Vykrojené pagáče prikryte a nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
11. Potrite vajíčkom a posypte semienkami.
12. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 St.c. asi 15 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto - kvásková verzia
- Nakvasený rozkvas (100 g LM, 100 g hladká pšeničná múka, 100 g mlieko, nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite do cesta.)
- 400 g hladká pšeničná múka
- 150 ml mlieka
- 70 g bravčovej masti
- 2 uvarené nastrúhané zemiaky
- 250 g oškvarkov
- 2 č.l.soli
Pred pečením
- Na potretie: vajíčka
- Na posyp: sezamové semiačka
Verzia z droždia suroviny:
- Nakvasený rozkvas (20 g droždie, 100 g mlieko, lyžička cukru, nechajte nakysnúť asi 15 min. a použite do cesta.)
- 500 g hladká pšeničná múka
- 150 ml mlieka
- 70 g bravčovej masti
- 2 uvarené nastrúhané zemiaky
- 250 g oškvarkov
- 2 č.l.soli
Pred pečením
- Na potretie: vajíčka
- Na posyp: sezamové semiačka