Postup:
-
Verzia z kvásku:
Pripravte si rozkvas. Premiešajte suroviny a nechajte nakysnúť, kým nezdvojnásobí až nestrojnásobí objem, trvá to cca 7-8 hodín. Nesmie prekysnúť a začať klesať.
V mise robota zmiešame rozkvas, múku a vodu a vymiesime tuhé hladké cesto. V prípade potreby pridáme pár polievkových lyžíc vody.
2. Do cesta pridáme soľ a miesime, kým sa nezmieša. Následné pridáme zmäknuté maslo a miesime na 1. rýchlosti 7-10 minút.
3. Cesto preložíme na stôl, rozdelíme na 2 časti a vytvarujeme do tvaru gule. Prikryjeme a necháme na 15-20 minút, aby sa lepok uvoľnil.
4. Cestá vytvarujeme do podlhovastého tvaru a bochníky uložíme na plech vyslaný papierom na pečenie vedľa seba po šírke. V strede papier zložte, aby vznikla priehradka medzi chlebmi. Pod zložený papier v strede aj z bokov som vložila rolku papiera, aby vznikli korýtka, v ktorých chlieb kysne. Takto pripravené ich zakryte.
5. Chlebíky necháme kysnúť 2-2,5 hodiny, potom vyberieme rolky, ktorými sme ich podopierali, papier roztiahneme, otočíme po dĺžke plechu spolu s chlebmi a žiletkou pridáme 7 hlbokých rezov: jeden hore a 3 z každej strany. Ak chcete, aby chlebík bol lesklý, môžete ho pred narezávaním potrieť vajíčkom. (ja som nepotierala) Ešte typ: pol hodinu pred pečením chlieb dáme do chladu. Cesto stuhne a bude sa lepšie narezávať.
6. Normandský chlieb pečieme na pizza kameni alebo na horúcom plechu 10 minút na 230C s parou na začiatku a ešte 20 minút na 210C. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
Chuťovo je to taký dobrý biely chlebík, prekvapujúco mäkký napriek hustejšiemu cestu.Verzia z prefermentu:
Zmiešajte všetky ingrediencie pre preferment spolu v mixéri po dobu 5 minút na 1 stupni. Dajte do chladničky a nechajte kysnúť aspoň 12 hodín. Môžete si ho nechať v chladničke aj dlhšie, (až 3 dni). Avšak každá chladnička chladí inak a preto je treba si to odsledovať v tej svojej. Čím viac kvasí, tým lepšie.
Preferment po vybratí z chladničky nechajte zohriať na izbovú teplotu (asi 2 hodiny).
Pridajte suroviny na cesto a premiešajte po dobu 6 minút na prvom stupni rýchlosti potom 6 min v druhom stupni.
Nechajte odpočívať 15 minút.
Cesto vyformujte na guľatý bochník a nechajte odpočívať po dobu 15 min.
Po 15 minútach cesto vytvarujte na ovál, zakryte ho a nechajte kysnúť 2 hodiny.
Po nakysnutí chlieb narežte 5-7 rezov
Pečte 25 minút pri 240 °C s miskou s vodou v rúre. Ak Vám rúra pečie veľmi silno, po 10 minútach teplotu znížte na 200 St.C.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Verzia z kvásku Rozkvas:
- 170 g Lievito madre (alebo ražného kvásku nakŕmeného podľa postupu vyššie)
- 170 g vody
- 340 g polohrubej múky
Cesto verzia z kvásku:
- Celý rozkvas
- 270 g hladkej múky, pšeničnej alebo špaldovej (ja som použila špaldovú Pernerku)
- 120 g vody
- 45 g masla
- 12 g soli
Verzia z Prefermentu - Preferment:
- 210 g bielej chlebovej múky
- 125 g vody asi 35°C
- 4 g soli
- 5 g čerstvého droždia alebo 2 g sušeného
- (kto kváskuje, môže pridať aj 2 g kvásku, v tomto prípade treba aby bol preferment v chladničke aspoň 24 hodín)
Verzia z prefermentu - Cesto:
- 125 g bielej chlebovej múky
- 20 g vody pri 35°C
- 2 g soli
- 2 g čerstvého droždia alebo 1 g sušených kvasiniek
- 20 g masla