Postup
-
I.CESTO
Do nádoby kuch.robota dáme múku, LM na malé kúsky a 200g vajec. Na min. rýchlosti vypracujeme kompaktné lesklé cesto. Pomaly pridáme aj zvyšok vajec a cukor tiež po častiach. Nakoniec maslo podobným spôsobom. Pozor na prehriatie cesta, nesmie mať vyššiu teplotu ako 26°C.
Uložíme do nádoby na kysnutie cca 12hod pri 28°C. (ja som ho mala vo vypnutej rúre, kde je stabilná teplota a kyslo mi asi 10 hodín). Medzi tým si urobíme emulziu.
Kakaové maslo rozpustíme vo vod. kúpeli a pridáme k ostatným surovinám, pripraveným spolu v miske. Zmiešame na kompaktnú lesklú hmotu ,prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Ja som nemala kakaové maslo, tak som jednoducho rozpustila všetko maslo, pridala 2 Pl kakaa a ostatné suroviny, vymiešala a nechala vychladnúť na izbovú teplotu. Pri chladnutí som emulziu občas premiešala, aby sa suroviny spojili a maslo sa neoddelilo.
II. CESTO
Z vykysnutého I. cesta rukou uvoľníme vzduch a dáme na pol hod do mrazničky. Do nádoby robota potom vložíme polovicu tohoto cesta a zvyšok odložíme do chladničky. (toto robíme ak je príliš teplo. V zimnom období to nie je potrebné.)
Do nádoby robota k prvému cestu pridáme múku a slad. Dobre vymiesime, pridáme zvyšok prvého cesta z chladničky a soľ a znovu vymiesime. Postupne pridáme žĺtky a dobre ich zapracujeme do cesta. Ďalej pomaly pridáme emulziu. Tento krok robíme opatrne, hrozí zrazenie cesta. Je dobré, keď si misku z emulziou schladíme zo spodku nádoby vreckom chladiaceho gélu alebo napr. vreckom mrazeného hrášku. (Keďže ja som Pandoro piekla v zime, nebolo to potrebné) Na koniec pomaly pridať smotanu. Cesto má byť po vypracovaní ako závoj - urobte si okienkový test. Natiahnite oboma rukami cesto a ak sa Vám netrhá, ale vytvorí sa blana, cesto je v poriadku.
Následne dáme cesto do nádoby na 40min pri 28°C, a každých 20-30 min. v priebehu asi 1,5 hodiny prekladáme v nádobe, alebo na pracovnej doske.
Prikryjeme a 20min necháme odpočívať. Necháme kysnúť asi 6hod pri 28°C. Cesto je dobre vykysnuté keď narastie asi 2 cm pod horný okraj formy. Kým sa zahreje rúru odstránime fóliu z nádoby s cestom, aby sa urobila jemná krusta. Pred vložením do rúry, popicháme povrch cesta jemnou ihlou na šitie, aby praskli prípadné bubliny.
Pečieme bez ventilátora na 170°C cca 50min. Pandoro je upečené keď má v strede cesta 94°C. Po upečení ho treba nechať 1,5 hod vo forme, až potom vyklopiť a pocukrovať.
ja som plnila do formy na kilové Pandoro.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
1. cesto
- 315g múka manitoba 00
- 80g LM 3x po sebe nakŕmené
- 260g celé vajcia
- 95g cukor kryštal
- 110g maslo izbovej teploty
2. cesto
- 55g múka manitoba 00
- 4g diastatický slad
- 5g soľ
- 55g žĺtky
- emulzia
- 20g smotana
EMULZIA
- 120g maslo izb. teplota
- 25g kakaové maslo (ak nemáte, použite obyčajné a pridajte 2 lyžice kakaa)
- 55g cukor kryštál
- 10g med
- 1 vanilkový struk - semienka