Tekvicové slané rožteky

Tekvicové slané rožteky ktoré budú chutiť každému. A netreba k nim už nič. Sú výborné tak ako sú. Môžete ich jesť na raňajky, a pre návštevu urobiť v miniverzii na zahryznutie k poháriku vínka. Sú z cesta na pagáčiky s malou obmenou.

Postup

  • Pri verzii droždia si urobte rozkvas tak, že mlieko, ktoré je v recepte mierne zohrejte aby bolo vlažné, rozrobte v ňom droždie a 1 čl cukru a nechajte 15 min. nakysnúť. Použite ďalej do cesta.

    Postup:

    Vopred si upečte tekvicu, ktorú nakrájajte na malé kúsky, polejte olivovým olejom a pečte asi 50 minút pri 180 St.C. Upečenú tekvicu rozmixujte ponorným mixerom. Ak Vám zostane, použite do polievky.

    Z kvásku, (alebo pri verzii z droždia z hotového rozkvasu) a surovín do cesta vymieste kompaktné cesto, ktoré nechajte nakysnúť pokiaľ nezväčší objem takmer dvojnásobne. . Záleží ale od teploty v miestnosti ako dlho to bude trvať. Môže to byť od 6 (v lete) do 12 hodín (v zime) Pri verzii z droždia len 1,5-2 hodiny.

    Cesto rozvaľkajte na tenko asi na 0,5 cm, potrite bravčovou masťou (alebo mletými oškvarkami) na jednej polovičke a druhou polovičkou ju prekryte. Cesto rozvaľkajte, a znovu jednu polovičku potrite masťou a druhú polovičku preklopte na namastenú časť a prekryte ju tak. Takto pokračujte dokopy 4- 5x.

    Posledný krát už cesto rozvaľkajte asi na 0,5 cm na obdĺžnik. Vykrajujte trojuholníky, na ktoré potrite trochu masti a posypte postrúhaným syrom. Stočte od širšej časti k špicu do rožteka a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny. (pri verzii z droždia len 15 min.)

    Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypte semienkami, alebo syrom.

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35 minút do chrumkava.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tekvicové slané rožteky?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 150 g LM (alebo 20 g čerstvé droždie)
  • 550 g špaldová hladká múka
  • 100 g celozrnná Kamurová múka (alebo iná celozrnná múka)
  • 200 g masť
  • 150 g tekvicové pyré
  • 125 g mlieko
  • 100 g nastrúhaná mozzarela
  • 150 g grécky jogurt, alebo kyslá smotana
  • 150 g semienok
  • 1 vajce
  • 2 čl soľ
  • 1 čl cukor

Na prekladanie

  • bravčová masť
  • natrúhaná mozarella

Na potretie

  • bielko

Na posyp

  • semienka, alebo strúhaný syr