Zamatová brioška

Postup

  • Ak sa Vám cesto zdá veľmi riedka, dosypte trochu múky, záleží veľmi od múky ktorú použijete a od jej savosti. Cesto ale má byť viac hydratované,
    Ak robíte verziu z droždia, najprv i z časti mlieka z receptu a droždia urobte kvások. Nechajte nakysnúť asi 20 min. a použite do cesta.
    Z kvásku a zo všetkých surovín vypracujte vláčne cesto. Tuk pridajte nakoniec. Mieste asi 20 minút pokiaľ cesto nie je elastické, nelepivé a lesklé.
    Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, pri verzii z kvásku to môže trvať 6-10 hodín podľa okolitej teploty. Pri teplote 25 St.C to trvá asi 8 hodín. V ceste je veľa tuku, tak kysne pomalšie.
    Nakysnuté cesto premiestnite na pracovnú dosku a rozdeľte na 3 časti. Z každej vytvarujte bochníček, a všetky tri vložte vedľa seba do formy na pečenie.
    Briošku nechajte zakrytú nakysnúť. Pri verzii z droždia asi 20 min, pri verzii z kvásku to môže trvať od 2 do 5 hodín v závislosti od okolitej teploty a sily kvásku. V každom prípade musí viditeľne zväčšiť objem takmer na dvojnásobok.
    Pred pečením potrite vajíčkom. Pečte vo vopred vyhriatej rúre 30-40 min. Po upečení môžete potrieť cukrovým rozvarom. Pripravíte si ho tak, že 50 g cukru zalejete minimom vody (len toľko, aby bol cukor zarovno vody) . Na miernom ohni za stáleho miešania rozpustite

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Zamatová brioška?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 150 g LM, alebo 20 g droždia
  • 600 g hladká pšeničná múka
  • 360 g voda
  • 40 g mlieko (môžete vynechať ak múka saje menej )
  • 4 žĺtka
  • 150 g maslo
  • 90 g cukor