Dokonalé piškótové cesto

Dokonalé piškótové cesto

Dokonalé piškótové cesto

Tajomstvo dokonalého piškótového cesta spočíva v tom, že je treba  dať dvakrát toľko lyžíc všetkých ostatných základných surovín z počtu vajec.  Takže nebudete potrebovať dokonca ani váhu a nemusíte si vôbec pamätať žiadne gramy.  Stačí si raz odskúšať, aká dávka cesta je treba na Vami pripravený plech a už to môžete len opakovať.

Základný recept:

  • 5 vajec
  • 10 PL vlažnej vody
  • 10 PL cukru
  • 10 PL polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Postup:

1.   V jednej miske si oddeľte žĺtka od bielkov. Bielka dajte do druhej misky.

2.   Žĺtka vyšľahajte s cukrom, vodou a vanilkovým cukrom do peny asi 5-10 minút robotom, alebo elektrickým šľahačom

3.   Z bielok vyšľahajte tuhý sneh.

4.   V ďalšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a štipkou soli

5.   Do žĺtkovej zmesi striedavo jemne rukou primiešavajte múku a bielka. Postupujte veľmi ľahko, aby bolo cesto pekné nabublinkované.

6.   Cesto vylejete na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo do inej formy a pečiete vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C.

 

Z tohto cesta môžete pripraviť akýkoľvek rýchly koláč, môžete doňho pridať aj kakao, tvaroh, alebo nemletý mak.

 

Môžete ho kombinovať s ovocím, tvarohovými, alebo pudingovými plnkami.

 

Dobrú chuť želá Petronela

Komentáre (4)

Pridať komentár