Fašiangy, šišky, fánky a tradície

Fašiangy, šišky, fánky a tradície

Prečo sa vlastne na fašiangy pečú šišky?

Sama som bola zvedavá a preto som trochu hľadala na internete, aby som Vám tieto tradície trochu priblížila.

Fašiangy trvajú viac týždňov a začínajú dňom po sviatku Troch kráľov a končia sa Popolcovou stredou. Po nej začína 40 dní pôstneho obdobia pred Veľkou nocou.

Fašiangy v minulosti i dnes boli obdobím zábav a jedla.

Ako píšu zdroje na internete, až rituálny charakter malo vyprážané pečivo. Lahodné a sýte šišky, pampúšiky, guľky, fánky, chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki tak rozvoniavali v každom kúte Slovenska.

Mládenci – fašiangovníci poobliekaní do masiek sa v poslednú fašiangovú nedeľu vydávali na obchôdzku z domu do domu. K najstarším maskám patrili muži preoblečení za ženy, prespanky alebo Cigánky. Za odmenu dostávali slaninu, klobásu, vajíčka, koláče a samozrejme aj vypiť, predovšetkým pálenky. K typickému pečivu “na ponúkanie” patrili smažené šišky, pampúšiky a fánky. Každá obec mala svoje tradičné vinšovačky a masky na dvore domu nikdy nezabudli domácich vyzvŕtať. Vyvrcholenie fašiangových sviatkov bolo vo fašiangový utorok, posledná muzika bola spojená s pochovávaním basy.

Po veselom fašiangovom období nastáva čas pôstu. Zábava mala ísť bokom, človek sa mal zahĺbiť do seba. Fašiangom končil tanec a tancovať sa smelo až zase v máji pri stavaní a váľaní májov a potom až neskoro cez jesenné obdobie.

Na Popolcovú stredu na dedinách mládenci obradne ”pochovávali” basu, symbol dedinských tancovačiek. Symbolického, humorného pohrebu sa spravidla zúčastnila celá dedina. Akt pochovania basy symbolizoval, že hudobné nástroje zmĺknu, zábava sa končí, nastáva obdobie pôstu a ľudia sa majú ponoriť viac do seba.

Bol to čas, kedy ľudia už pojedli mäso z koncoročných a januárových zabíjačiek, a ešte neprišiel čas mláďat kôz či barančekov. Preto konzumovali väčšinou kaše, strukoviny, kyslú kapustu, múčne jedlá, pili bylinkové čaje a maximálne mali ryby, čiže vlastne jedlá pôstne. Organizmus sa tak prečistil a dosť si oddýchol pred blížiacou sa jarou, kedy sa príroda prebúdza do svojho nového životného cyklu.

 

Tradície sa majú dodržiavať! A špeciálne tie chutné… a k nim patria aj tradičné smažené sladkosti. Preto som Vám tu pridala pár receptov, ktoré by sa Vám mohli zísť.

Cukrári, cukrárky, gazdinky a maškrtníci  si obdobie fašiangov automaticky spája s voňavými smaženými šiškami a fánkami.

Dnes už šišky kúpite na každom rohu. Avšak nikdy sa nevyrovnajú tým, ktoré si s láskou pripravíte vy sami doma.

Kysnuté cesto nie je žiadna veda, ale ak by ste predsa len potrebovali trochu tej fašiangovej inšpirácie, mrknite tu na blog a nájdete ich tu zopár, alebo sa inšpirujte receptami nižšie

Aký je rozdiel medzi fánkami a šiškami?

Šišky sa zvyknú robiť z kysnutého cesta, aj keď je pár receptov aj bez droždia či kvásku, len s práškom do pečiva, tradičné šišky sú kysnuté.  Klasický tvar majú ako malé okrúhle loptičky.

Fánky sa robia bez droždia či kvásku a často sa do nich pridáva kyslá smotana. Vykrajujú sa do obdĺžnikového tvaru so zárezmi v strede.  Obaľujú sa v cukre.

Božia milosť

Z nekysnutého cesta často ozvláštneného rumom alebo vínom sa smažia fánky, alebo ak chcete Božie milosti. Toto obradné pečivo sa ešte pred pečením narezáva na tri časti na znamenie Božej trojjedinosti.

Fánky sa tiež spájajú s oslavami fašiangov a veľkej noci, ale pripravovali sa počas celého roka a pripisovala sa im čarovná moc. Božie milosti nesmeli chýbať na svadbách alebo sa darovávali ženám po pôrode.

Na stránke recepty.sk som našla pripravené v tradičnom šate s rumom a kyslou smotanou, v zdravšom variante – pečené v rúre a nakoniec obohatené o jemný tvaroh. Určite im dajte šancu a pustite k vám domov trochu Božej milosti a požehnania.

 

Tradičné Fánky:

INGREDIENCIE

300 g hladká múka

1/2 ČL prášok do pečiva

1/4 ČL soľ

1 PL práškový cukor

1 balíček vanilkový cukor

trochu citrónová kôra

75 g zmäknuté maslo

2 ks vaječný žĺtok

6 PL kyslá smotana

2 PL rum

olej alebo bravčová masť na vyprážanie

práškový a vanilkový cukor na posypanie

POSTUP

Vo väčšej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme aj práškový a vanilkový cukor a trošku citrónovej kôry.

Ku sypkým surovinám pridáme zmäknuté maslo, vaječné žĺtky, kyslú smotanu a rum. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 až 30 minút odležať.

Odležané cesto vyvaľkáme a radielkom narežeme na obdĺžniky – v každom urobíme ešte jeden alebo dva zárezy.

 

Ak urobíme jeden zárez, tak cesto môžeme ešte cez otvor “prevliecť”. Chytíme jednu stranu cesta a prevlečieme ju cez otvor v strede cesta.

Pripravené fánky vyprážame v rozhorúčenom oleji. Následne ich zbavíme prebytočného oleja s pomocou papierových obrúskov.

Hotové fánky posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru a podávame.

 

Tvarohové fánky:

INGREDIENCIE

500 g hladká múka

1/4 ČL soľ

1 ČL sóda bikarbóna

500 g jemný tvaroh

2 ks vajce

1 PL rum

50 g roztopené maslo

1/2 ČL vanilkový extrakt

olej na vyprážanie

práškový a vanilkový cukor na posypanie

POSTUP

Pripravíme si väčšiu misu, v ktorej zmiešame hladkú múku, soľ a sódu bikarbónu. Pridáme tvaroh, vajíčka, rum, maslo a vanilkový extrakt. Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 1 hodinu odležať.

Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a radielkom narežeme na obdĺžniky. V každom urobíme ešte v strede zárez, cez ktorý cesto ešte “pretiahneme”. Chytíme jednu stranu obdĺžnika a prevlečieme ju cez otvor v ceste.

Pripravené fánky vyprážame v rozhorúčenom oleji a následne pokladáme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.

Fánky posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru a môžeme podávať.

 

Fánky z rúry

INGREDIENCIE

400 ghladká múka

250 gmaslo

250 mlkyslá smotana

1 ksvaječný žĺtok

1/4 ČLsoľ

práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

POSTUP

Pripravíme si misu, do ktorej dáme hladkú múku, soľ, zmäknuté maslo, kyslú smotanu a vaječný žĺtok. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cez noc odležať v chladničke.

Odležané cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme a radielkom narežeme na obdĺžniky alebo štvorce. Do každého v strede urobíme zárez.

Fánky obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Takto pripravené ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút (podľa hrúbky).

Upečené fánky môžeme ešte zľahka poprášiť práškovým cukrom a podávame.

Zdroj: www.recepty.sk

 

Jednoduché fánky

Suroviny:

350 g hladkej pšeničnej múky,

80 g masla

60 g práškového cukru,

3 žĺtky,

5 polievkových lyžíc kyslej smotany,

2 polievkové lyžice rumu,

soľ,

citrónová kôra,

rum, alebo likér

olej

Do cesta namiesto smotany môžete pridať aj tvaroh, ale pridajte aj mlieko. Konzistencia cesta musí byť pevná, ale nie tuhá.

Kto má rád, môže pridať aj muškátový orech, škoricu, alebo vanilku

Zo všetkých surovín, okrem masla vymieste cesto. Ak sa Vám zdá príliš tuhé, pridajte trochu mlieka. Keď sú suroviny spojené, pridajte zmäknuté maslo a dobre premieste.  Vymiesené cesto nechajte prikryté chvíľku odstáť a premiestnite na pomúčenú dosku. Vyvaľkajte ho na hrúbku asi 5 mm a nakrájajte radielkom na obdĺžniky, alebo kosoštvorce. V strede narežte otvor, cez ktorý môžete prestrčiť jeden koniec.

Vyprážajte v rozpálenom oleji a ihneď obaľte vo vanilkovom cukre.

Fánky sa ale môžu robiť aj z kysnutého cesta ako šišky.

Šišky

Aj šišky aj fánky môžete robiť pečené v rúre ak sa chcete vyhnúť vysmážaným jedlám. Ale čo si budeme nahovárať, šiška je šiškou práve preto, že je tak krásne mastne nezdravo chrumkavá. Preto ak si chceme pravú šišku vychutnať, musíme trošku prižmúriť oči.

Poctivé tradičné šišky sa robia z droždia, alebo z kvásku, teda z kysnutého cesta. Len to zabezpečí, aby boli krásne nadýchané, , bublinkové a mäkulinké ako obláčik.

Na blogu máte hneď niekoľko receptov na šišky a stačí si vybrať, na ktoré máte chuť.

Základ klasických šišiek  tvorí dobrý kvások.

Ak chcete robiť šišky z droždia, ideálne je použiť čerstvé, ktoré dodá tú správnu chuť a nadýchanosť.

Ak predsa len chcete šišky piecť v rúre, môžete do nich pridať jedlú sódu, vínny kameň, alebo kypriaci prášok. Podľa môjho názoru ale pečené šišky sa nikdy nevyrovnajú tým klasickým

V niektorých receptoch nájdete oboje. I droždie, alebo kvások spolu so sódou, kypriacim práškom, alebo vínnym kameňom. Najčastejšie ak je v takýchto šiškách smotana, alebo kyslé mlieko.

Je veľmi dôležité, aby ste dobre vypracovali cesto. Je to základ na to, aby boli šišky nadýchané a jemné.

Ak máte chuť, môžete do cesta pridať aj alkohol. Vhodný je rum, alebo whiskey. Šišky budú krásne prevoňané.

Často sa  robia šišky v celku, bez dierky v ich v strede. Potom pomocou striekačky, alebo cukrárenského vrecka  dávkujú džem alebo čokoládu priamo do jej vnútra. Na blogu nájdete recept aj na takéto šišky.

Šišky vyprážajte na dostatočne rozpálenom oleji zohriatom asi na 170-180 St.C. Z oleja šišky vyberajte dierkovou naberačkou, aby odkvapkal olej a položte ich na papierovú utierku, aby vysala všetok prebytočný olej.

Ešte teplé šišky obaľte vo vanilkovom cukre. Najlepšie pripravenom z vanilkového struku.

Alebo môžete šišky naplniť džemom, čokoládou, alebo ušľahaným snehom s trochou obľúbeného džemu. Tak isto ich môžete poliať čokoládou, alebo inou polevou. Je to len na Vašej fantázii.

Zdravšia verzia sa dá pripraviť v rúre bez vysmážania.

Niektorí ľudia sa najmä kvôli rôznym zdravotným problémom vyhýbajú  vysmážanej variante. Ak chcete pripraviť zdravšiu verziu, začnite múkou. Vymeňte klasickú pšeničnú, alebo špaldovú múku za cereálnu, alebo špaldovú a šišky po vykrojení upečte v rúre.

Fašiangové šišky

Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až po Popolcovú stredu. Potom nasleduje 40 dňový pôst. Počas tohto obdobia sa takmer v každej domácnosti pripravujú (okrem iného) úžasne chutné šišky. Každý má ten svoj obľúbený recept, avšak vždy chutia vynikajúco. Kto sa chce vyhnúť vyprážaniu, ten sa môže inšpirovať receptom na šišky pečené v rúre.

 

Fašiangové šišky

INGREDIENCIE

500 g hladká múka

20 g droždie

250 ml mlieko

1 balíček vanilkový cukor

30 g práškový cukor

1 ks vajce

3 ks vaječný žĺtok

40 ml rum

1/4 ČL soľ

trochu citrónová alebo pomarančová kôra (čerstvá, nastrúhaná)

50 g roztopené maslo

džem na plnenie

olej na vyprážanie

práškový cukor na posypanie

POSTUP

Ako prvé si pripravíme kvások. Mlieko si zohrejeme a odoberieme si z neho približne 100 ml (nesmie byť horúce). Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a droždie. Premiešame, poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.

Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme vanilkový cukor a soľ – dobre premiešame. Vykysnutý kvások pridáme ku sypkej zmesi a ďalej pridáme aj roztopené vychladnuté maslo, zohriate mlieko a vajcia. Vypracujeme cesto.

Nakoniec do cesta pridáme citrónovú/pomarančovú kôru a rum. Opäť premiesime, prikryjeme a na teplom mieste necháme cca 1 hodinu kysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku približne 5 až 7 cm.

Šišky môžeme plniť rôznymi spôsobmi:

Na vykrojené koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu, priklopíme druhým koliečkom cesta a zlepíme.

Plníme až upečené šišky tak, že si urobíme na boku dierku a cukrárskou zdobičkou naplníme.

Do každého kolieska cesta urobíme v strede jamku, cesto vypražíme a nakoniec do jamky nanesieme džem, krém, šľahačku…

Pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť.

Šišky vyprážame v rozhorúčenom oleji do zlatista. Potom každú šišku zbavíme prebytočného oleja pomocou kuchynských papierových utierok.

Hotové šišky poprášime práškovým cukrom a podávame.

 

Šišky pečené v rúre

INGREDIENCIE

250 ml mlieko

20 g droždie

40 g práškový cukor

500 g hladká múka

1/4 ČL soľ

1 ks vaječný žĺtok

1 balíček vanilkový cukor

50 g maslo

džem na plnenie

práškový cukor na posypanie

POSTUP

Ako prvé si pripravíme kvások. Mlieko si zohrejeme a odoberieme si z neho približne 100 ml (nesmie byť horúce). Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a droždie. Premiešame, poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.

Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme vanilkový cukor a soľ – dobre premiešame. Vykysnutý kvások pridáme ku sypkej zmesi a ďalej pridáme aj roztopené vychladnuté maslo, zohriate mlieko a vaječný žĺtok. Vypracujeme cesto.

Hotové cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť – cca 1 hodinu.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme. Následne vykrajujeme kolieska.

Šišky môžeme plniť rôznymi spôsobmi:

Na vykrojené koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu, priklopíme druhým koliečkom cesta a zlepíme.

Plníme až upečené šišky tak, že si urobíme na boku dierku a cukrárskou zdobičkou naplníme.

Do každého kolieska cesta urobíme v strede jamku, cesto vypražíme a nakoniec do jamky nanesieme džem, krém, šľahačku…

Šišky premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte približne 30 minút podkysnúť.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C a pečieme cca 15 minút.

Dĺžka pečenia záleží od viacerých faktorov (hrúbky cesta, spôsobu plnenia…) preto šišky pri pečení sledujeme.

Upečené šišky posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

 

Rýchle šišky z cottage cheese

INGREDIENCIE

150 g hladká múka

1/4 ČL soľ

1 ks vajce

30 g kryštálový cukor

1 ČL vanilkový extrakt

1 PL rum

300 g cottage cheese

1 ČL sóda bikarbóna

1 ČL vínny ocot

olej alebo bravčová masť na vyprážanie

práškový a vanilkový cukor na posypanie

 

POSTUP

Pripravíme si dve misky. V jednej si zmiešame múku so soľou. V druhej vajíčko s kryštálovým cukrom, vanilkovým extraktom a rumom.

Do druhej misky s vajíčkovou zmesou primiešame cottage cheese. V menšej miske si zmiešame sódu bikarbónu s vínnym octom a následne primiešame do zmesi

Nakoniec do druhej misky pridáme aj pripravenú múku so soľou a vypracujeme cesto.

Z pripraveného cesta formujeme guličky, ktoré následne vyprážame v rozhorúčenom oleji do zlatista.

Vypražené šišky zbavíme prebytočného oleja (pomocou kuchynských papierových utierok), poprášime zmesou práškového a vanilkového cukru a môžeme podávať.

 

Expresné šišky (bez kysnutia)

Jednoduché a rýchle šišky, pri ktorých nemusíte čakať, kým vám vykysne cesto. Budete ich mať hotové za menej ako 30 minút a zo stola zmiznú ešte rýchlejšie.

 

Expresné šišky bez kysnutia

INGREDIENCIE

1 ks vajce

1 ČL vanilkový extrakt

200  ghustý biely jogurt / kyslá smotana

1 PL rum

trochu citrónová kôra

150 g hladká múka

1 ČL prášok do pečiva

olej na vyprážanie

práškový cukor na posypanie

POSTUP

Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej dáme vajíčko a vanilkový extrakt. Premiešame.

Vanilkový extrakt si môžete jednoducho pripraviť aj doma. Inšpirujte sa receptom na domáci vanilkový extrakt.

Pridáme biely jogurt / kyslú smotanu a dobre premiešame. Pridáme aj citrónovú kôru a rum.

Do hladkej múky primiešame prášok do pečiva a práškový cukor. Následne po častiach  primiešame ku vajíčkovo-jogurtovej zmesi.

V hlbšom hrnci si rozhorúčime väčšie množstvo oleja, do ktorého pomocou lyžice (ktorú sme predtým namočili do vody) dávame kúsky cesta a vyprážame šišky.

Hotové šišky kladieme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.

Nakoniec šišky posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Zdroj: www.recepty.sk

Pridať komentár