Kompletný postup na upečenie nadýchaného bochníka chleba

Kompletný postup na upečenie nadýchaného bochníka chleba

Veľa začiatočníkov, i mierne pokročilých pekárov  často pýta recept s kompletným postupom na jednoduchý chlieb. Strácajú sa v množstve pojmov, receptov, postupov. 
Tento postup Vám  pomôže sa zorientovať v tom, ako si  môžete celé pečenie naplánovať, kde môžete čas ubrať, kde môžete čas natiahnuť nižšími teplotami.
Tento chlieb som piekla z Celozrnnej Manitoby Aida 3.3 ale uvediem Vám aj s bežne dostupnými múkami:
Suroviny:
400 g pšeničná chlebová múka T650
50 g pšeničná celozrnná múka
(Ja som použila celých 450 g Celozrnnú Manitobu Aida 3.3)
350 g tekutina (môžete kombinovať vodu, pivo, kefír … )
50 g LM kvások (alebo 50 g ražný)
1 čl soľ
1 čl slad (ak nemáte vynechajte a tekutinu kombinujte s pivom, alebo celú tekutinu použite len pivo)
Voliteľné:
Ak chcete, môžete použiť akúkoľvek kašu (zemiakovú, mrkvovú, tekvicovú, repovú, z vločiek) uberte 30 g tekutiny a použite max 20% z celkového množstva múky
Ak chcete použiť zrnká, pridajte ich jednoducho pri miesení, alebo pri laminácii, alebo si urobte záparu zo zrniek. Pri zápare tiež platí, že treba ubrať tekutinu z celkového množstva.
Záparu si urobte tak, že si dáte dve hrste zrniek do misky, zalejete ich zovretou, mierne vychladenou vodou na asi 70 St.C a necháte celkom vychladnúť. Vodu nalejte asi 3 mm nad povrchom zrniek.
Časy sú uvedené ak dodržíte kompletný postup. ak ich chcete skrátiť, v texte máte uvedené kde je to možné a sami si ich upravte)
Postup:
  1. 14.00 (alebo ak chcete piecť v ten deň 8.00) zmiešajte múku s tekutinou a nechajte dve hodiny postáť zakryté a prebehnúť autolýzu.
  2. 16.00 (alebo 10.00) Pridajte kvások a nechajte hodinu postáť prikryté a prebehnúť fermentolýzu (Ak nemáte čas, kľudne pokračujte rovno bodom 2 – fermentolýzou ale nechajte fermentolyzovať 2 hodiny namiesto jednej. Pamätajte, že skrátiť postup môžete, ale každý krok, ktorý urobíte pre cesto sa Vám vo výsledku odvďačí)
  3. 17.00 (alebo 11.00) Pridajte ostatné suroviny, a vymieste cesto, ktoré sa Vám odliepa od nádoby a pri naťahovaní sa netrhá. Keď ho natiahnete oboma rukami musí byť krásne ako blana (Okienkový test)
  4. 17.30 (alebo 11.30)Cesto premiestnite na naolejovanú pracovnú dosku a natiahnite ako keď robíte ťahanú štrúdlu pokiaľ Vás pustí. Snažte sa vsunúť ruku pod cesto do stredu a ťahať odtiaľ smerom ku krajom. Cesto poskladajte na tretiny zhora nadol smerom do stredu a zo spodu do hora. (laminácia) Nakoniec poskladajte z bokov do bochníka a dajte do nádoby v ktorej budete prekladať.
  5. 18.00 (alebo 12.00) Prekladanie môžete robiť, ale tiež nemusíte. Ak nemáte čas, preložte 1-2x a dajte na noc kysnúť do chladničky a ráno stočte do ošatky a nechajte znovu kysnúť v chladničke do večera, alebo nechajte v ošatke nakysnúť pri izbovej teplote 2-4 hodiny (podľa okolitej teploty) a potom upečte. Ak máte čas, prekladajte každých 30-45 minút po dobu 2-4 hodiny. (záleží od okolitej teploty. V zime to môže byť aj 4 hodiny, ak kúrite menej, a v lete pri horúčavách 2 hodiny. (Prekladanie nájdete na mojej stránke vo videách)
  6. 22.00 (alebo 16.00). Cesto po poslednom preklade už musí byť vidieť že nakyslo a objavujú sa v ňom malé bublinky. Nechajte ho po poslednom preklade ešte asi 30 min. oddychovať a stočte do ošatky.
  7. 22.30 (alebo 16.30) Teraz ho môžete dať hneď do chladničky, a môžete piecť na druhý deň okolo obeda, alebo ak znížite teplotu v chladničke na asi 6-7 Stupňov, vydrží Vám tam aj dovtedy než sa vrátite z práce. Alebo ak chcete piecť hneď ráno, tak ho ešte hodinu nechajte na linke, aby sa trochu rozbehlo kvasenie a až potom dajte do chladničky na asi 8-9 St.C.
  8. Prípadne pre tých, ktorý chcú chlieb upiecť, nechajte ho kvasiť v ošatke asi 2-4 hodiny, aby vyplnilo ošatku a zväčšilo objem minimálne o 1/3. Pamätajte, že ak Vám cesto príliš nakysne, tak sa Vám po narezaní neotvorí a neurobí sa Vám to povestné “ucho”, ale ak ho nenecháte poriadne nakysnúť, tak Vám praskne zospodu a striedka nebude pekná. Ak ste začali pripravovať ráno, môžete ho upiecť už okolo 20.30, alebo si môžete časy podľa poznámok v texte ľubovoľne skrátiť, alebo posunúť podľa toho, ako máte čas.

Želám Vám veľa chrumkavých bochníkov

Petronela

Pridať komentár