Najlepšie linecké cesto 3-2-1

Najlepšie linecké cesto 3-2-1

3:2:1 je pomer múky, masla, cukru.  teda 3 diely múky, 2 diely masla a 1 diel cukru. Ak použijete tento pomer, koláčiky sa Vám vždy vydaria. Nie je to žiadna novinka, toto linecké cesto robili už naše babičky a často od oka.

300 g hladká pšeničná múka (môžete použiť aj celozrnnú, alebo časť zameniť)200 g maslo

100 g práškový cukor

1 ks žĺtok
1 čl citrónová kôra
Cesto je najlepšie robiť deň vopred a na noc dať do chladničky, aby stuhlo.
Studené maslo nastrúhame na hrubom strúhadle. zo všetkých surovín priamo na kuchynskej doske vypracujte rukami cesto pokiaľ sa Vám všetky suroviny nespoja a nevznikne kompaktná guľa. Pracujeme rýchlo, aby sa nám maslo neroztopilo. Zabaľte ju do fólie a dajte do chladničky.
Valček dajte schladiť spolu s cestom. Bude sa Vám s ním lepšie pracovať.
Pred tvarovaním, alebo vykrajovaním cesto vyberte a rozvaľkajte na zhruba 5 mm.
Ak by ste robili viac cesta ako je vyššie uvedené množstvo, pri vaľkaní si cesto rozdeľte a vyvaľkajte vždy len časť, aby sa nezohrialo a nelepilo na dosku. Podsýpajte múkou len minimálne.
Pečieme vždy vo vyhriatej na 180°C asi 8 minút na plechu, po upečení sú krehké a preto koláčiky na ňom nechajte vychladnúť.

Pridať komentár