Postup:
-
1. Pripravte si mrveničku zmiešaním všetkých surovín rukou a dajte ju vychladiť do chladničky.
2. Pripravte si náplň, tak, že zmiešate všetky suroviny
3. Ak robíte verziu z droždia, pripravte si z časti mlieka z receptu, droždia a lyžičky cukru kvások, ktorý nechajte 15 min. nakysnúť a použite ďalej do cesta.
4. Zo surovín na cesto vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. V kváskovej verzii to môže trvať 6-10 hodín, v drožďovej verzii asi 1,5 - 2 hodiny. Čas záleží od ročného obdobia a okolitej teploty.
5. Nakysnuté cesto rozvaľkajte na kruh o 10 cm väčší ako je Vaša forma na koláč.
6. na ceste si vyznačte kruh, ktorý je o 5 cm menší ako Vaša vorma na koláč. Po naznačenú čiaru narežte od krajov smerom po čiaru cesto po celom obvode ako slniečko.
7.Zapleťte vzniknuté nakrájané pásiky po 3 do vrkočov a stočte smerom hore ku stredu koláča.
8. Nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii 2-4 hodiny, pri verzii z droždia 20 min.
9. Na vrch natrite plnku a na ňu naukladajte slivky. Netlačte veľmi na cesto.
9. Posypte mrveničkou, kraje potrite bielkom a posypte makou.
10. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35-45 minút do zlatohneda, záleží podľa výkonu Vašej rúry.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 200 g LM (môžete použiť to isté množstvo kvásku), alebo 40 g droždia
- 700 g Manitoba (alebo pšeničná hladká múka)
- 200 g polohrubá múka
- 200 g cukor
- 340 g mlieko
- 150 g grécky jogurt
- 100 g olej
- 2 vajcia
Na náplň:
- 400 g slivkový lekvár
- 200 g ríbezľový lekvár
- 300 - 400 g mletý mak
- 1 vanilkový puding (prášok)
Na vrch:
- Slivky
Posýpka
- Môžete posypať mrveničkou, ktorú si pripravíte zo 100 g masla a 100 g polohrubej múky, alebo krupice a 100 g práškového cukru