Slivkový koláč

Toto je bezkonkurenčne najlepší slivkový koláč. Slivky som dostala a boli tak sladučké, že som z nich musela hneď niečo urobiť. Chcela som niečo klasické, ale predsa iné. A tak som kraje koláča zaplietla pekne po troch do copíkov, ktoré som zavinula smerom do stredu koláča.

Postup:

  • 1. Pripravte si mrveničku zmiešaním všetkých surovín rukou a dajte ju vychladiť do chladničky.

    2. Pripravte si náplň, tak, že zmiešate všetky suroviny

    3. Ak robíte verziu z droždia, pripravte si z časti mlieka z receptu, droždia a lyžičky cukru kvások, ktorý nechajte 15 min. nakysnúť a použite ďalej do cesta.

    4. Zo surovín na cesto vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. V kváskovej verzii to môže trvať 6-10 hodín, v drožďovej verzii asi 1,5 - 2 hodiny. Čas záleží od ročného obdobia a okolitej teploty.

    5. Nakysnuté cesto rozvaľkajte na kruh o 10 cm väčší ako je Vaša forma na koláč.

    6. na ceste si vyznačte kruh, ktorý je o 5 cm menší ako Vaša vorma na koláč. Po naznačenú čiaru narežte od krajov smerom po čiaru cesto po celom obvode ako slniečko.

    7.Zapleťte vzniknuté nakrájané pásiky po 3 do vrkočov a stočte smerom hore ku stredu koláča.

    8. Nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii 2-4 hodiny, pri verzii z droždia 20 min.

    9. Na vrch natrite plnku a na ňu naukladajte slivky. Netlačte veľmi na cesto.

    9. Posypte mrveničkou, kraje potrite bielkom a posypte makou.

    10. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35-45 minút do zlatohneda, záleží podľa výkonu Vašej rúry.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Slivkový koláč?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 200 g LM (môžete použiť to isté množstvo kvásku), alebo 40 g droždia
  • 700 g Manitoba (alebo pšeničná hladká múka)
  • 200 g polohrubá múka
  • 200 g cukor
  • 340 g mlieko
  • 150 g grécky jogurt
  • 100 g olej
  • 2 vajcia

Na náplň:

  • 400 g slivkový lekvár
  • 200 g ríbezľový lekvár
  • 300 - 400 g mletý mak
  • 1 vanilkový puding (prášok)

Na vrch:

  • Slivky

Posýpka

  • Môžete posypať mrveničkou, ktorú si pripravíte zo 100 g masla a 100 g polohrubej múky, alebo krupice a 100 g práškového cukru