Postup:
-
Pripravte si rozkvas. Zmiešajte suroviny (80 g múka + 80 g kvások LM (alebo ražný) + 80 g voda) a nechajte nakysnúť na dvojnásobok.
Zmiešajte tekutinu s múkou a nechajte prebehnúť 2 hodiny autolýzu.
Pridajte rozkvas a nechajte prebehnúť 30 min. fermentolýzu
Vymieste nelepivé kompaktné cesto
Cesto prekladajte každých 30-40 minút v priebehu 3-4 hodín. Následne cesto dajte kysnúť do chladničky pokiaľ nezdvojnásobí objem. (môže to trvať asi 8-10 hodín pri teplote 8 St.C.)
Nakysnuté cesto rozdeľte špachtľou alebo nožom jemne na polovičku. každú polovičku preložte napoly pozdĺžne a vygúľajte do tvaru bagety.
Vytvarované bagety nechajte finálne nakysnúť 3-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Mne kysli vo forme Emile Henry na bagety. Ak nemáte žiadnu formu, viete si pomôcť tým, že na plech na pečenie dáte papier na pečenie, naňho umiestnite bagety s medzerou v strede. pod papier na pečenie v strede vsuniete rolku alobalu, alebo inú rolku. to isté urobíte aj po krajoch, takže bagety budú finálne kysnúť vo vytvorených "korýtkach". Rolky pred pečením vytiahnite a papier vystrite.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre vo forme bez zápary, alebo bez formy so záparou na 240 St.C 15 minút a na 180 St.C. asi 20 minút. Ak príliš tmavnú, prikryte ich papierom na pečenie, alebo alobalom.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 80 g múka
- 80 g kvások LM (alebo ražný)
- 80 g voda
Cesto:
- Celý rozkvas
- 550 g Aida 3.3 (alebo T650)
- 360 g voda
- 40 g olivový olej
- 1,5 čl soľ
- 1 čl slad