Postup:
-
Všetky prísady vymiesime na jednotnú tuhšiu hmotu, ktorú necháme pri izbovej teplote prekvasiť asi 8 hodín.
Po nakysnutí ho rozvaľkáme a po kúskoch navrstvíme po obvode vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy tak, aby pokrývalo boky, spodok, aj stred formy. ¼ cesta si necháme na prekrytie náplne nakoniec.
Pripravíme si náplň tak, že všetky prísady na náplň okrem masla vymiešame ponorným, alebo bežným mixérom. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť a primiešame do náplne.
Náplň nalejeme do bábovkovej formy. Náplň prekryjeme zvyšným rozvaľkaným cestom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov asi hodinu. Otestujeme špajdlou, alebo špáradlom či je upečená. Môže byť trochu vlhšia, ako sme zvyknutí, náplň ešte stuhne po vychladnutí.
Bábovku necháme ešte vo forme vychladnúť a po vychladnutí preklopíme pomocou podložky, ktorú položíme na formu s bábovkou a preklopíme
Vrch bábovky polejeme rozpustenou čokoládou a ozdobíme podľa toho, akú posýpku sme zvolili.
Recept je na veľmi veľkú bábovkovú formu. Ak máte menšiu, urobte z 2/3, alebo 1/2 všetkých surovín (kvások vtedy dajte 100 g)
Dobrú chuť praje Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 150 g LM
- 500 g hladkej 00, alebo špaldovej múky
- 100 g masla
- 250 g jogurt alebo mlieko
- 100 g cukor
- 1 vajce
- 2 vanilkové cukre
- 2 lyžice kakaa
- štipka soli
- (Ak je cesto príliš tuhé, pridáme mlieko, alebo naopak riedke, pridáme trochu múky. Záleží od savosti múky. Má byť tak tuhé, aby s ním dala vystlať bábovková forma po okrajoch.)
Náplň:
- 750 g jemného tvarohu
- 200 g práškového cukru
- 150 g roztopeného masla
- vanilka
- 4 vajcia
- 1,5 vanilkového pudingu (prášok)
- citrónová kôra
Na polevu
- čokoláda
- maslo
- na posyp oriešky, strúhaná čokoláda ...