Bavorské lúhované pečivo

Postup:

  • Verzia z kvásku:
    1. 8 hodín pred miesením cesta si pripravíme rozkvas, ktorý po nakysnutí keď zdvojnásobí objem primiešame k ostatným prísadám , okrem soli, Necháme postáť 45 min aby prebehla fermentolýza.
    2. Primiešame soľ a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme 6-8 Hodín nakysnúť. Záleží od okolitej teploty. Dôležité je, aby zdvojnásobilo objem.
    3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov
    4. Môžeme ich tvarovať ako praclíky, žemle, rožteky, alebo preložíme na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
    5. Vyformované pečivo necháme 1-2 hodiny nakysnúť
    6. Medzitým si pripravíme si lúh z vody a sódy bikarbóny. Necháme sódu rozpustiť vo vode a necháme zovrieť.
    7. Pečivo premiestnime pomocou naberačky na 30 sekúnd ponoríme vo vode. Ak pláva na povrchu, po 15 sek. otočíme. Vyberieme a ukladáme na plech. Posypeme semiačkami, soľou, môžete aj narezať a pečieme cca 30 min. na 210 stupňoch.

    Verzia z droždia:
    1. Pred miesením cesta si pripravíme kvások, ktorý po nakysnutí primiešame k ostatným prísadám.
    2. Cesto nechajte kysnúť 1,5 – 2 hodiny. Záleží od okolitej teploty. Dôležité je, aby zdvojnásobilo objem.
    3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov
    4. Môžeme ich tvarovať ako praclíky, žemle, rožteky, alebo preložíme na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
    5. Vyformované pečivo necháme 10-15 min. nakysnúť
    6. Medzitým si pripravíme si lúh z vody a sódy bikarbóny. Necháme sódu rozpustiť vo vode a necháme zovrieť.
    7. Pečivo premiestnime pomocou naberačky na 30 sekúnd ponoríme vo vode. Ak pláva na povrchu, po 15 sek. otočíme. Vyberieme a ukladáme na plech. Posypeme semiačkami, soľou, môžete aj narezať a pečieme cca 30 min. na 210 stupňoch.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Bavorské lúhované pečivo?
Kliknutím vyberte

Cesto - verzia z kvásku:

  • hotový rozkvas (150 g LM + 150 g voda + 150 g hladká pšeničná múka - Nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta)
  • 550 Manitoby (alebo hladkej pšeničnej múky)
  • 150 g kyslá smotana
  • 70 g. bravčovej masti s oškvarkami na drobno nakrájanými (môže byť aj bez oškvarkov)
  • 150 g mlieko
  • 2 ČL soli

Na lúh - verzia z kvásku:

  • 1 l vody a 80 g sody bikarbony

Voliteľné - verzia z kvásku, alebo z droždia:

  • Rôzne semiačka na posypanie
  • Hrubozrnná soľ na posypanie

Cesto - verzia z droždia:

  • hotový Kvások (30 g droždia + 50 g mlieko + Lyžička cukru - Nechajte nakysnúť 15 min. a použite ďalej do cesta)
  • 700 Manitoby (alebo hladkej pšeničnej múky)
  • 150 g kyslá smotana
  • 70 g. bravčovej masti s oškvarkami na drobno nakrájanými (môže byť aj bez oškvarkov)
  • 100 g mlieko
  • 150 g voda
  • 2 ČL soli

Na lúh - verzia z droždia:

  • 1 l vody a 80 g sody bikarbony