Postup:
-
Verzia z kvásku:
1. 8 hodín pred miesením cesta si pripravíme rozkvas, ktorý po nakysnutí keď zdvojnásobí objem primiešame k ostatným prísadám , okrem soli, Necháme postáť 45 min aby prebehla fermentolýza.
2. Primiešame soľ a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme 6-8 Hodín nakysnúť. Záleží od okolitej teploty. Dôležité je, aby zdvojnásobilo objem.
3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov
4. Môžeme ich tvarovať ako praclíky, žemle, rožteky, alebo preložíme na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
5. Vyformované pečivo necháme 1-2 hodiny nakysnúť
6. Medzitým si pripravíme si lúh z vody a sódy bikarbóny. Necháme sódu rozpustiť vo vode a necháme zovrieť.
7. Pečivo premiestnime pomocou naberačky na 30 sekúnd ponoríme vo vode. Ak pláva na povrchu, po 15 sek. otočíme. Vyberieme a ukladáme na plech. Posypeme semiačkami, soľou, môžete aj narezať a pečieme cca 30 min. na 210 stupňoch.Verzia z droždia:
1. Pred miesením cesta si pripravíme kvások, ktorý po nakysnutí primiešame k ostatným prísadám.
2. Cesto nechajte kysnúť 1,5 – 2 hodiny. Záleží od okolitej teploty. Dôležité je, aby zdvojnásobilo objem.
3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov
4. Môžeme ich tvarovať ako praclíky, žemle, rožteky, alebo preložíme na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
5. Vyformované pečivo necháme 10-15 min. nakysnúť
6. Medzitým si pripravíme si lúh z vody a sódy bikarbóny. Necháme sódu rozpustiť vo vode a necháme zovrieť.
7. Pečivo premiestnime pomocou naberačky na 30 sekúnd ponoríme vo vode. Ak pláva na povrchu, po 15 sek. otočíme. Vyberieme a ukladáme na plech. Posypeme semiačkami, soľou, môžete aj narezať a pečieme cca 30 min. na 210 stupňoch.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto - verzia z kvásku:
- hotový rozkvas (150 g LM + 150 g voda + 150 g hladká pšeničná múka - Nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta)
- 550 Manitoby (alebo hladkej pšeničnej múky)
- 150 g kyslá smotana
- 70 g. bravčovej masti s oškvarkami na drobno nakrájanými (môže byť aj bez oškvarkov)
- 150 g mlieko
- 2 ČL soli
Na lúh - verzia z kvásku:
- 1 l vody a 80 g sody bikarbony
Voliteľné - verzia z kvásku, alebo z droždia:
- Rôzne semiačka na posypanie
- Hrubozrnná soľ na posypanie
Cesto - verzia z droždia:
- hotový Kvások (30 g droždia + 50 g mlieko + Lyžička cukru - Nechajte nakysnúť 15 min. a použite ďalej do cesta)
- 700 Manitoby (alebo hladkej pšeničnej múky)
- 150 g kyslá smotana
- 70 g. bravčovej masti s oškvarkami na drobno nakrájanými (môže byť aj bez oškvarkov)
- 100 g mlieko
- 150 g voda
- 2 ČL soli
Na lúh - verzia z droždia:
- 1 l vody a 80 g sody bikarbony