Postup:
-
1. V mise rozrobíme LM s vodou. Primiešame múku a pivo a necháme postáť 2 hodiny aby prebehla autolýza,
2. Následne primiešame kvások a necháme hodinu zakryté postáť, aby prebehla fermentolýza.
3. Primiešame soľ a ostatné suroviny a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme 6-9 hodín nakysnúť. Záleží od okolitej teploty. Dôležité je, aby zdvojnásobilo objem.
4. Nakysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov a každý z nich vygúľame na asi 50 cm dlhé pásy.
5. Preložíme na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
6. Vyformované pečivo necháme 30 min. odpočívať.
7. Medzitým si pripravíme si lúh z vody a sódy bikarbony. Necháme sódu rozpustiť vo vode a necháme zovrieť.
8. Pečivo premiestnime pomocou naberačky na 30 sekúnd ponoríme vo vode. Ak pláva na povrchu, po 15 sec. otočíme. Vyberieme a ukladáme na plech.
9. Posypeme semiačkami, soľou a pečieme cca 30 min. na 210 stupňoch.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie
- 150 g LM
- 700 Manitoby (alebo hladkej múky)
- 1 kyslá smotana
- 70 g. bravčovej masti s oškvarkami
- 150 g čierneho piva
- 200 ml vody
- 2 ČL soli
- Na lúh: 1 l vody a 80 g sódy bikarbóny
- Rôzne semiačka na posypanie
- Hrubozrnná soľ na posypanie