Zdielať recept

Bavorské lúhované pečivo

Postup:

  • 8 hodín pred miesením cesta si pripravíme rozkvas, ktorý po nakysnutí keď zdvojnásobí objem primiešame k ostatným prísadám , okrem soli, Necháme postáť 45 min aby prebehla fermentolýza. Primiešame soľ a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme 4-5 Hodín nakysnúť. Záleží od okolitej teploty. Dôležité je, aby zdvojnásobilo objem.

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov a každý z nich vygúľame na asi 50 cm dlhé pásy.

    Môžeme ich tvarovať ako praclíky, žemle, rožteky, alebo preložíme na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.

    Vyformované pečivo necháme hodinu nakysnúť

    Medzitým si pripravíme si lúh z vody a sódy bikarbóny. Necháme sódu rozpustiť vo vode a necháme zovrieť.

    Pečivo premiestnime pomocou naberačky na 30 sekúnd ponoríme vo vode. Ak pláva na povrchu, po 15 sec. otočíme. Vyberieme a ukladáme na plech. Posypeme semiačkami, soľou a pečieme cca 30 min. na 210 stupňoch.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Bavorské lúhované pečivo?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g LM
  • 150 g voda
  • 150 g hladká pšeničná múka
  • Nechajte nakvasiť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta

Cesto:

  • hotový rozkvas
  • 550 Manitoby (alebo hladkej pšeničnej múky)
  • 150 g kyslá smotana
  • 70 g. bravčovej masti s oškvarkami na drobno nakrájanými (môže byť aj bez oškvarkov)
  • 150 g mlieko
  • 2 ČL soli
  • Na lúh: 1 l vody a 80 g sódy bikarbóny
  • Rôzne semiačka na posypanie
  • Hrubozrnná soľ na posypanie