Postup:
-
1. Vodu si prevarte, nechajte vychladnúť.
2. Kvety bazy dobre očistite od hrubých stoniek a nečistôt a zalejte vodou. Pridajte na kolieska nakrájané citróny a kyselinu citronovú.
3. Prikryte a nechajte odstáť 24-48 hodín.
4. Vylúhovanú bazu preceďte cez sitko, dobre vyžmýkajte kvety aj citróny, pridajte cukor, alebo med a prevarte asi 5-10 minút a za stáleho miešania nechajte rozpustiť, až kým nezískate sirupovú konzistenciu. Nalejte do dobre umytých, najlepšie vysterilizovaných fliaš, alebo zaváraninových pohárov, dobre uzatvorte a nechajte vychladnúť.
5. Skladujte na tmavom chladnejšom mieste, najlepšie v pivnici, alebo komore. Po otvorení v chladničke.Na zdravie želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny
- 50 kvetov bazy
- 2,5 l prevarenej a vychladnutej vody
- 1000 ml medu (alebo 2,5 kg trstinového cukru)
- 5 citrónov (alebo kyselinu citronovú) – ja som použila oboje
- Ak máte viac alebo menej kvetov bazy, ja sa riadim pomerom 10 kvetov bazy + 0,5 l vody + 0,5 kg cukru (alebo 200 ml medu)