Bobáľky, Opekance, Pupáky

V každom kúte Slovenska ich nazývajú inak ale jedno majú spoločné, je to tradičné Štedrovečerné predjedlo. Dnes sa už pripravujú v trochu jemnejšej podobe ako pôvodne, ale vždy sa zalievajú mliekom a niektorí si ich zjemnia maslom a osladia medom. Na vrchu sa posypú makom, alebo sa pripravia na slano s kapustou, tvarohom, alebo bryndzou.

Postup:

  • Ak robíte verziu z droždia, z časti vlažného mlieka, z droždia a lyžičky cukru si urobte kvások a nechajte kysnúť asi 15-20 min.
    Z kvásku a ostatných surovín vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, Pri verzii z kvásku asi 8 hodín (záleží od okolitej teploty a sily kvásku)
    Nakysnuté cesto rozdeľte na 4 časti. Z každej vygúľajte valček s priemerom asi 3 cm. Nerobte hrubšie, ešte zdvojnásobia objem pri kysnutí a tiež pri pečení narastú. Valčeky nakrájajte na asi 2 cm kúsky a ukladajte na plech na pečenie vystlaný papierom naležato. nechávajte dostatočné medzery, aby sa pri kysnutí nezlepili.
    Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny (závisí od okolitej teploty a sily kvásku). Mali by zhruba zdvojnásobiť objem. (pri verzii z droždia asi 20 min.)
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 St.C do zlatova. Môže to trvať asi 10-15 min. Nenechajte ich príliš dlho piecť, aby sa Vám nevysušili.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Bobáľky, Opekance, Pupáky?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 150 g LM (alebo 20 g droždia)
  • 570 g hladká pšeničná múka T 650
  • 350 g mlieko
  • 1 vajíčko
  • 1 čl cukor (kto ich bude jesť len na sladko môže pridať viac)
  • 1/2 čl soľ
  • 30 g maslo