Postup:
-
Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.
Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 150 g časti, ktoré poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia. Prstami každú časť roztlačte na placku, do stredu dajte 1 PL tvarohovej plnky a kraje stiahnite k sebe do batôžka. Dobre postláčajte, aby tvaroh nevytekal. Pretočte spojom nadol a na papieri na pečenie vrchnú časť stlačte na plocho.
Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri vezrii z droždia asi 20 min.
Každý koláč v strede zatlačte dnom väčšieho pohára (namočte si ho v múke) a do vzniknutej priehlbinky dajte džem a ovocie.
Kraje môžete potrieť bielkom. Ja som nepotierala, mám radšej koláče matné.
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-40 minút. dávajte pozor, ku koncu rýchlo zhnednú.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 150 g kvások LM, alebo 20 g droždie
- 500 g hladká pšeničná múka
- 250 g mlieko
- 150 g cukor
- 1 vajíčko
- 80 g maslo
Plnka
- 2 kocky jemného hrudkového tvarohu
- 1 vajíčko
- 1 zlatý klas, alebo vanilkový puding
- 100 g cukor
Vrchná náplň
- možností máte viac, môžete použiť akýkoľvek džem, ovocie, alebo čokoládovú nátierku typ Nutela.
Mrvenička
- 100 g maslo
- 150 g hrubá, alebo polohrubá pšeničná múka
- 100 g cukor