Bohaté koláče

Tieto koláčiky pripomínajú Moravské koláče a predsa sú trochu iné. jedno majú spoločné, sú plnené tvarohom, ale na vrchu okrem lekváru majú aj ovocie. Na vrch som použila čučoriedkový džem a čučoriedky a ako obmenu figový džem a figy. Pravdupovediac neviem povedať, ktorý je lepší. V každom prípade sú neopísateľne dobré a budete ich jesť pokiaľ nezmiznú zo stola. Pre mňa sú to jednoznačne najlepšie koláče.

Postup:

  • Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.

    Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.

    Nakysnuté cesto rozdeľte na 150 g časti, ktoré poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia. Prstami každú časť roztlačte na placku, do stredu dajte 1 PL tvarohovej plnky a kraje stiahnite k sebe do batôžka. Dobre postláčajte, aby tvaroh nevytekal. Pretočte spojom nadol a na papieri na pečenie vrchnú časť stlačte na plocho.

    Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri vezrii z droždia asi 20 min.

    Každý koláč v strede zatlačte dnom väčšieho pohára (namočte si ho v múke) a do vzniknutej priehlbinky dajte džem a ovocie.

    Kraje môžete potrieť bielkom. Ja som nepotierala, mám radšej koláče matné.

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-40 minút. dávajte pozor, ku koncu rýchlo zhnednú.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Bohaté koláče?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 150 g kvások LM, alebo 20 g droždie
  • 500 g hladká pšeničná múka
  • 250 g mlieko
  • 150 g cukor
  • 1 vajíčko
  • 80 g maslo

Plnka

  • 2 kocky jemného hrudkového tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 1 zlatý klas, alebo vanilkový puding
  • 100 g cukor

Vrchná náplň

  • možností máte viac, môžete použiť akýkoľvek džem, ovocie, alebo čokoládovú nátierku typ Nutela.

Mrvenička

  • 100 g maslo
  • 150 g hrubá, alebo polohrubá pšeničná múka
  • 100 g cukor