Postup
-
Z ingrediencií si vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Pri kváskovej verzii to môže trvať 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Medzitým si pripravíme plnky. Každú jednotlivo zmiešaním všetkých ingrediencií, ktoré do danej plnky patria. Ak pridávame sneh z bielkov tak až po úplnom vychladnutí.
Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a rozdelíme ho na 4-5 častí (kto robí ešte zvlášť lekvárovú plnku, rozdelí na 5 častí, ja som lekvárovú plnku spojila s makovou). Z toho 1 časť je na ozdobnú mriežku na vrchu cesta.
Každú časť si vyvaľkáme na veľ mi tenko na veľkosť plechu. Prvú časť položíme na plech na papier na pečenie a potrieme makovou plnkou, na ňu položíme znovu plát cesta a rozotrieme orechovú plnku, na to znovu plát cesta a lekvárovú plnku a na ďalší plát cesta tvarohovú plnku.
Posledné cesto nakrájame na pásy a do kríža uložíme na tvarohovú plnku.Finálne kysnutie 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
Štedrák dáme piecť do rúry na 170 st.C. na 50-60 minút. Po upečení mriežku potrieme rozpusteným maslom.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM (alebo 40 g droždia)
- 800 g hrubej pšeničnej múky
- 300 g polohrubej pšeničnej múky
- 550 g mlieka
- 200 g masla
- 150 g práškového cukru
- 5 žĺtok
- štipka soli
- kôra z jedného citróna
Maková plnka:
- 600 g mletého maku
- 150 g kryštálového cukru
- 400 g horúce mlieko
- kôra z 1 citróna
- sneh z 2 bielka
- (ja som robila len z 400 g maku a 300 ml mlieka a pridala som 10 lyžíc lekváru a nerobila som už lekvárovú plnku)
Orechová plnka:
- 600 g vlašských orechov
- 150 g cukru
- 300 g horúce mlieko
- 1 vanilkový cukor
- kôra z 1 citróna
- sneh z 2 bielkov
lekvárová plnka:
- 10 lyžíc slivkového lekváru
- 2 čl mletej škorice
Tvarohová plnka
- 500 g tvarohu
- 150 g cukru
- 2 vanilkové pudingy prášok
- 4 žĺtka
- 1 vanilkový cukor