Postup:
-
Kto nemá rád kávu, urobí obyčajný rozkvas s vodou a do cesta namiesto kávy dá mlieko, tak získa Brioche vanilla, alebo pridá ešte voliteľnú prísadu Kakao+voda a získa Brioche choco
Rozkvas necháme zdvojnásobiť objem a pridáme ho do cesta spolu s ostatnými ingredienciami vymiesime cesto.
Ak chcete aby boli Brioche viac čokoládové pridajte voliteľnú prísadu Kakao, ktoré vopred rozmiešate vo vode .
Cesto necháme nakysnúť asi 6 hodín pokiaľ nezdvojnásobí objem.
Cesto je veľmi lepivé, ale rozdelíme ho na rovnaké diely a naolejovanými rukami na naolejovanej doske vytvarujeme bochníky. (asi 10 ks.) , necháme ich 20 min oddýchnuť, naplníme nimi formy, a necháme zdvojnásobiť objem.
Ak by sa Vám veľmi lepilo, netvarujte bochníky, ale len rozdeľte na jednotlivé diely, jemne každý poprekladajte a naplňte do formy.
Zarobte si cesto na krustu zmiešaním uvedených prísad a cukrárskym vreckom nastriekame tenkú vrstvu na cesto v košíkoch.
Posypte a dajte piecť na 40 min. do vopred vyhriatej rúry na 180 st.
Formy som použila výška 8 cm a priemer 10 cm. Ak použijete iné, treba prispôsobiť aj počet bochníkov, ale všeobecne by malo cesto byť kúsok vyššie ako 1/3 košíka, lebo o tretinu narastie pri kysnutí a o tretinu pri pečení.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 150 g káva (ja som dala presso z kávovaru)
- 150 g LM
- 150 g manitoba alebo hladká pšeničná múka
Cesto:
- 900 g Manitoba (alebo hladká pšeničná)
- 180 g káva (tekutá)
- 200 g cukor
- 400 g maslo
- 300 g vajcia (asi 6 ks)
- vanilka
- 35 g mlieko v prášku
- vanilka
- soľ
- čokoládové kúsky, orechy
Voliteľné do cesta:
- 70 g kakao + 50 g vody
Krusta:
- 150 gr. mandľová múka
- 240 g práškový cukor
- 90 g zemiakový škrob
- 90 g bielka
Na posyp podľa voľby:
- mandľové plátky, nasekané orechy, granulovaný cukor, alebo nasekaná čokoláda