Postup
-
Kvások pred pečením nakŕmte a nechajte zdvojnásobiť objem. Ak máte ražný kvások, nakŕmte si ho pšeničnou múkou na husto a nechajte zdvojnásobiť. Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások z časti mlieka, lyžičky cukru a droždia.
Z kvásku a ďalších uvedených surovín vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 6-9 hodín (V zime dlhšie, v lete kratšie. Čas je orientačný. Záleží podľa teploty v miestnosti a sily kvásku) Pri verzii z droždia je to asi 2 hodiny.Pripravte si zatiaľ tvarohovú a cibuľovú plnku.
Tvarohová plnka je veľmi jednoduchá, len zmiešate všetky suroviny.
Plnku z cibule si urobíte tak, že cibuľu ošúpete, nakrájate na kolieska. Na panvici nechajte skaramelizovať cukor. Pridajte masť a za stáleho miešania nechajte rozpustiť pokiaľ sa nespojí s cukrom. Pridajte cibuľu a duste na miernom plameni do hneda.
Po nakysnutí cesto rozdeľte na 80 g bochníčky. Každý bochníček roztlačte, naplňte kopcom lyžicou tvarohovej plnky a zatvorte do batôžka ako keď robíte buchty. Položte spojom nadol a jemne sploštite. Nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min. Po nakysnutí stlačte stred koláča pomúčeným pohárom a naplňte aj zvrchu tvarohovou plnkou s bryndzou, na to uložte karamelizovanú cibuľku a slaninku.
Pred pečením potrite okraje roztopenou masťou a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35 min.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 80 g LM alebo 20 g droždia
- 110 g najemno nastrúhaná surová mrkva
- 400 g manitoba, alebo hladká pšeničná múka
- 1 žĺtko
- 150 g mlieko
- 2 čl soľ
Plnka 1
- 500-700 g tučný hrudkový tvaroh
- 2 žĺtka
- 3 zemiaky uvarené v šupke
- 200-300 g bryndza
- 1 PL soľ
Náplň 2
- 10 ks cibuľa
- 2 PL Cukor
- 1 čl soľ
- bravčová masť
Plnka 3
- 500 g prerastená slaninka