Zdielať recept

Butter chicken

Dnes tu máte niečo delikátne: Butter chicken, (maslové kura) je indické jedlo je jedno z typických indických receptov. Má veľmi jemnú korenistú chuť, zvýraznenú chutnými exotickými koreninami a je obľúbeným jedlom na celom svete. Koreniny väčšinou bežne zoženiete v našich obchodoch.

Postup

  • 1.
    Zmiešajte si suroviny na marinádu a zmiešajte s nakrájaným kuracím mäsom. Nechajte marinovať do druhého dňa v chladničke.

    2.
    Namarinované mäso zprudka zo všetkých strán opečte na dvoch lyžiciach masla. Po opečení vyberte a dajte nabok.

    3. Do tej istej panvice dajte ďalšie 3 lyžice masla a na ňom orestujte nasekaný cesnak, čerstvý zázvor a cibuľu. Postupne pridajte všetky koreniny a veľmi krátko zarestujte. Dávajte pozor, aby sa Vám koreniny nepripálili.

    4. Pridajte nadrobno nakrájané konzervované rajčiny, a spolu s koreninami povarte tak dlho než sa cibuľa a paradajky celkom rozvaria a vznikne jemná omáčka. Do panvice nakoniec pridajte smotanu, povarte, aby sa suroviny spojili a do hotovej omáčky vložte orestované mäso a varte asi 15 minút. Vypnite sporák a primiešajte ešte dve lyžice masla.

    Podávajte s čerstvým koriandrom ako prílohu môžete zvoliť ryžu alebo placky Naan

    Placky Naan:

    500 g chlebová múka (ja som použila prastarú múku Aurora od Bionákupy),
    7 g sušeného droždia alebo 50 g kvásku (ja som použila droždie Antico Molino Rosso od Bionákupy)
    150 g vody
    20 g cukru
    150 g mlieka
    1 vajíčko 10 g soli

    Ak robíte verziu z droždia, vo veľkej mise v mlieku rozpustite droždie s 1 čl cukru. Nechajte asi 15 min. postáť, kým trochu nenakysne.

    Primiešajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok pri verzii z droždia to môže trvať asi 2 hodiny a pri verzii z kvásku 6-10 hodín podľa okolitej teploty a sily kvásku.

    Po nakysnutí rozdeľte toľko dielov, ké chcete maž placky veľké. Ja som delila asi na 60 g časti.
    Plech na pečenie potrite olejom, vytvarujte placky a nechajte ešte 15 min. postáť pri verzii z droždia a pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny. Znovu závisí od okolitej teploty.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 St.C asi 5-7 minút z každej strany.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Butter chicken?
Kliknutím vyberte

Omáčka

  • 3-4 veľké cibule nakrájané na drobno
  • 2-3 PL korenia garam masala
  • 1/2 čl chilly
  • 1 čl kajenského korenia
  • 1 PL kurkumy
  • 2 PL nastrúhaného zázvoru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • Soľ podľa potreby
  • 1 čl čierne mleté korenie
  • 1 PL rímska rasca
  • 1PL mletý kardamon
  • 1 čl škorica
  • 1 čl mletý koriander
  • 2čl sladká paprika
  • 7 lyžíc masla
  • 800 g nakrájaných konzervovaných rajčín – dve konzervy
  • 500 ml smotany na šľahanie

Mäso s marinádou

  • 1 kg kuracie prsia, alebo vykostené kuracie stehná
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 cm nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice garam masala
  • 250 ml plnotučného bílého jogurtu