Zdielať recept

Celoražné žemličky

Postup:

  • Vypracujte cesto, ktoré bude mať konzistenciu blata. Ak miesite v robote, tak len dovtedy než sa spoja suroviny.

    Premiestnite na dobre pomúčenú dosku a rozdeľte na 12 dielov a vytvarujte žemličky. Ukladajte na plech po 6 ks. Nechajte nakysnúť 4-5 hodín.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. so záparou 15 minút a na 200 St.c. bez zápary 15 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Celoražné žemličky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 200 g ražného kvásku + 200 g vody + 200 g celozrnnej ražnej múky.
  • (Zmiešajte suroviny, nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite do cesta)

Cesto:

  • 600 g rozkvas
  • 700 g ražná chlebová múka
  • 300 g mlieko
  • 1 PL soľ
  • 1 č.l. slad
  • 6-8 lyžíc zrniečkovej zápary, ktorú si vopred pripravíte tak, že zrnká zalejete 70 St.C. teplou vodou po vrch a necháte vychladnúť.