Zdielať recept

Celozrnné bagety

Postup:

  • Autolýza:

    Zmiešať 200 g mlieko a 200 g vody.

    Zmiešať 750 g pšeničnej múky s tekutinou a nechať autolyzovať 2 hodiny.

    Fermentolýza:

    Do autolyzovanej múky primiešať rozkvas, nechať prebehnúť fermentolýzu hodinu.

    Pridať kašu a ostatné suroviny a vypracovať kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok.

    Ak sa zdá cesto príliš husté, treba pridať vodu, alebo naopak múku. Konzistencia záleží od druhu použitej múky.

    Vytvarujeme bochníky zhruba 300 g, utiahneme a necháme odpočívať 20 min. zakryté utierkou aby povolili.

    Vytvarujte bagety a finálne necháme nakysnúť 3 hodiny.

    Potrieme bielkom, alebo celým rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa želania semiačkami. Alebo ak volíte rustikálny vzhľad, posypte pred pečením len múkou.

    Pečieme prvých 10 min. pri teplote 240 st. C. a ďalších 30 min. pri teplote 180 st. C.

    https://www.facebook.com/petronelab1/videos/2749220161756052/?t=21

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Celozrnné bagety?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 1 lyžica ražného kvásku
  • 150 g Ražná celozrnná múka
  • 150 g voda

Kaša:

  • 100 g voda
  • 100 g celozrnná múka z červenej pšenice (alebo iná celozrnná múka)
  • Múka sa zaleje za stáleho miešania vodou, vznikne hustá kaša a nechá sa vychladnúť.

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • Vychladnutá kaša
  • 750 g Manitoba (alebo pšeničná hladká T650, alebo 0, alebo môžete dať aj špaldovú hladkú chlebovú)
  • 4 lyžice oleja
  • 200 g mlieko
  • 200 g voda
  • 2 č.l. slad
  • mix zrniek (deň vopred zaliať vriacou vodou zarovno zrniek a nechať vychladnúť)
  • soľ