Zdielať recept

Celozrnné žemle

Postup:

  • Vypracovať kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok.

    Vytvarujeme bochníky zhruba 180 - 200 g, utiahneme a necháme odpočívať 20 min. zakryté utierkou.

    Vytvarujeme akýkoľvek tvar.

    Finálne necháme nakysnúť 3 hodiny.

    Potrieme bielkom, alebo celým rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa želania semiačkami.

    Pečieme prvých 10 min. pri teplote 240 st. C. a ďalších 30 min. pri teplote 180 st. C.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Celozrnné žemle?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g LM alebo lyžica ražného kvásku
  • 150 g Špaldová CZ
  • 150 g voda

Tanzhong:

  • 200 g mlieko
  • 40 g ražná CZ múka
  • (V mlieku sa rozmieša múka a zohrieva sa za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor aby sa nevytvorili hrudky. Nechať vychladnúť)

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • Vychladnutý Tanzong
  • 250 g Cz Pšeničná
  • 250 g Manitoba (alebo pšeničná hladká T650, alebo 0)
  • 250 g CZ Špaldová
  • 4 lyžice oleja
  • 350 g mlieko
  • Sladenka
  • mix zrniek (voliteľné)
  • soľ

Na posyp:

  • Sezam