Zdielať recept

Celozrnný chlieb

Neuveriteľné že aj celozrnný chlieb môže  byť takto nadýchaný. Mlyn Antico Molino Rosso vynašiel spôsob mletia zrna tak, že vznikla celozrnná Manitoba, ktorá si zachováva vlastnosti Pšeničnej hladkej múky Manitoby a zároveň aj výživnú hodnotu celozrnnej múky. Pre mňa je to revolúcia v pečení chleba. Odporúčam ju všetkým, ktorí chcú urobiť niečo pre svoje zdravie a piecť zdravšie.

Postup

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 1 hodinu.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny. Záleží to od okolitej teploty.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chleby želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Celozrnný chlieb?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 60 g kvásku
  • 500 g Celozrnná Manitoba Aida 3.3
  • 70 g špaldová celozrnná múka
  • 400 g voda
  • 1 čl slad
  • 1 čl soľ