Zdielať recept

Cesnakový chlebový osúch

Pri tomto osúchu som vychádzala z toho, že niekedy sa chlieb nepiekol v takom tvare ako dnes, bola to vlastne takáto placka. A preto som ho upiekla z prastarých múk od Bionákupy, ktoré si ale ľahko zameníte za novodobé naše múky. V recepte Vám napíšem aj alternatívy bežných múk. Je to chlieb, ktorý sa každému vydarí a je naozaj návykový.  Môžete ho robiť cesnakový, alebo cibuľový. Stačí zameniť cesnak v ceste za opraženú cibuľku a na vrch potrieť tiež namiesto cesnaku opraženou ciboľou rozmiešanou v olivovom oleji.

Postup

  • Z uvedených surovín vymieste kompaktné cesto. Ak používate prastaré múky, mieste len krátko, nakoľko tieto múky rýchlo nasávajú vodu a mohli by ste ich premiesiť. Skôr len toľko aby sa spojili suroviny a naozaj len chvíľku premiesiť.
    Ak robíte z bežných múk, mieste asi 10 minút.

    Cesto nechajte pri izbovej teplote asi 2 hodiny, počas ktorých preložte každých 30 minút.

    Dajte kysnúť do chladničky na 12-24 hod. Než zdvojnásobí objem.

    Stočte do ošatky a alebo nechajte kysnúť 2-4 hodiny pri izbovej teplote, alebo dajte znovu do chladničky na asi 12 hodín. Cesto by znovu malo zdvojnásobiť objem.

    Vyklopte z ošatky na papier na pečenie, nožom, alebo cukrárenskou špachtlou chlieb rozkrájajte a takto rozkrájaný chlieb dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 250 St.C so záparou na 15 min. a na 200 St.C bez zápary na 30 minút.

    Po vybratí hneď potrite olivovým olejom, v ktorom ste rozmiešali roztlačený cesnak, alebo opraženú cibuľu.

    Dobrú chuť želá Petronela.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Cesnakový chlebový osúch?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 400 g Kamutová múka (môžete zameniť za špaldovú, alebo pšeničnú)
  • 150 g Aurora (môžete zameniť za pšeničnú múku)
  • 50 g Jednozrnka (môžete zameniť za akúkoľvek celozrnnú múku)
  • 430 g voda (časť tekutín môžete použiť pivo)
  • 40 g kvások
  • 1 čl soľ
  • 1čl slad
  • sušený, alebo na oleji jemne opražený cesnak (alebo cibuľa)