Postup:
-
Kaša z ovsených vločiek: Deň vopred si pripravíme tak, že zalejeme vodou 2-3 hrste ovsených vločiek a chvíľku povaríme. Vody iba toľko, aby boli všetky vločky namočené. Nezabudnite miešať, aby sa nepripálili. Kašu nechajte vychladnúť a na druhý deň použite do cesta. (ak zabudnete, treba kašu pripraviť minimálne s takým časovým odstupom, aby stihla vychladnúť)
Postup:
1. Zmiešajte múku s tekutinou a kašou a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
4. Následne cesto 5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote
5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.
Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.
Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete. Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00
Chrumkavé chlebíky želá Petronela
Recenzie receptu
Ingrediencie
- 350 g Manitoba alebo T650
- 150 g špaldová hladká
- 70 g celozrnná ražná
- 400 g voda
- 60 g ražný kvások, alebo Lievito Madre
- 1 č.l. slad
- Rasca
- Ak máte radi, tak pridajte aj rôzne semiačka
- 1 čl soli