Zdielať recept

Chodské koláče

Postup:

  • 1. Z kvásku a surovín vymiešame jemné vláčne cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Môže to trvať 20 min.

    2. Cesto necháme nakysnúť na dvojnásobok

    3. Nakysnuté cesto rozdeľte na 10 častí, urobte bochníky a nechajte 20 min. odpočívať

    4. Bochníky rozvaľkajte do kruhu a naplňte náplňou. Vzor si môžete zvoliť takýto jednoduchý, alebo geometrický. chodské koláče bývajú veľmi zdobené. Ja som plnku vytlačila pomocou sáčku na ktorom som odstrihla roh.

    5. Naplnené koláče nechajte finálne nakysnúť 2-4 hodiny podľa toho aká je okolitá teplota

    6. Po nakysnutí okraje potrite bielkom a pečte pri teplote 180 St.C asi 25-35 min. Záleží od rúry, treba si to sledovať.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Chodské koláče?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 150 g LM
  • 500 g Pšeničná hladká múka
  • 500 g Špaldová celozrnná múka
  • (klasické chodské koláče sa pečú väčšinou z polohrubej. Toto bola moja zdravšia verzia. Ak ich chcete jemnejšie, použite polohrubú)
  • 200 g maslo
  • 200 g cukor
  • 2 žĺtky
  • 130 ml šľahačkovej smotany
  • 2 lyžice oleja
  • kôra z jedného citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 lyžice rumu
  • 400 ml mlieko (ak je cesto tuhé, treba trochu pridať. Musí byť jemné vláčne)

Tvarohová plnka:

  • 800 g tučný tvaroh
  • 100 g cukru
  • 125 ml šľahačková smotana
  • 2 vyšľahané bielky
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 ks vanilkový pudingový prášok
  • 2 lyžice rum
  • citrónová kôra
  • Do tvarohu primiešame cukor, smotanu, zmäknuté maslo, pudingový prášok, rum, citrónovú kôru. Nakoniec pridáme vyšľahané bielky a opatrne zabalíme do tvarohu.

Maková plnka:

  • 600 g maku
  • 2 vajcia
  • 250 g cukru
  • 200 g masla
  • 200 ml mlieko
  • Mak zmiešame s cukrom, zmes sparíme mliekom, krátko povaríme , pridáme rozšľahané vajcia a zmäknuté maslo. Miešame až do rozpustenia.

Lekvárová plnka:

  • lekvár podľa voľby
  • 4 lyžice rumu
  • citrónová kôra
  • Lekvár zmiešame s rumom a citrónovou kôrou