Chrumkáče

Kto kváskuje pridá do každého receptu 50 g ražného kvásku, alebo 100% hydratovaného pšeničného (t.zn. nakŕmeného pomerom 1:1:1)

Postup:

  • Klobásové hviezdičky:
    Z uvedených surovín vypracujte cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte stuhnúť do druhého dňa v chladničke.
    Stuhnuté cesto vyvaľkajte a povykrajujte tvary aké chcete, na spodný diel položte koliesko klobásky, mierne zatlačte, položte vrchný menší diel a posypte syrom.
    Pečte pri teplote 180 St.C asi 20 minút než začnú ružovieť.

    Syrové trojuhoľníky:
    Zo surovín vyrpacujte cesto, ktoré necháte do druhého dňa stuhnúť v chladničke.
    Stuhnuté cesto rozdeľte na 4 časti, každú rozvaľkajte a vykrojte kruh. slamkou na pitie urobte dierky ako na syre a kruh rozrežte na 8 častí.
    Pečte pri teplote 180 St.C asi 15-20 min. do chrumkava

    Oškvarkové pagáčiky:
    Zo surovín vypracujte pevné nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to trvá asi 8 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
    Oškvarky rozmiešajte s masťou. Ochutnajte, či sú dosť slané, ak nie, prisoľte. Nakysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a natrite 1/3 mletých oškvarkov rozmiešaných v masti,
    Natreté cesto preložte ako list do podlhovastej obálky na tri časti a nechajte 30 min. podkysnúť (pri verzii z droždia 10 minút) Opakujte 3x a nechajte aj po poslednom preklade podkysnúť.
    Po poslednom nakysnutí rozvaľkajte na cca 1,5 cm, vykrajujte pagáčiky, ktoré uložte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie.
    Nechajte ich ešte 1,5-2 hodiny (čas záleží od teploty v miestnosti a sily kvásku) podkysnúť (pri verzii z droždia 20 minút), potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte nastrúhaným syrom, alebo semienkami a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 St.C. asi 15-20 min. pokým nie sú pekné zlaté.

    Čedarové krekry:
    Maslo vymiešajte do peny, V múke rozmiešajte práčok do pečiva a pridajte ostatné suroviny. Vypracujte cesto, ktoré sa bude lepiť, ale zabaľte ho do fólie a nechajte stuhnúť do druhého dňa.
    Pripravte si plech na pečenie s papierom na pečenie a vysypte ho múkou. Premiestnite naňho stuhnuté cesto a rozvaľkajte ho rovno na plechu po celej ploche.
    Radielkom rozrežte na štvorce, alebo kosoštvorce. Potrite rozšľahaným vajíčkom a bohato posypte sezamom.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 St.C asi 20 min. do chrumkava.

    Chutné chrumkanie želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Chrumkáče?
Kliknutím vyberte

Klobásové hviezdičky

  • 450 g hladkej pšeničnej múky
  • 125 g masla
  • 125 g masti
  • 200 ml kyslá smotana
  • 1 čl soľ
  • strúhaný syr na posyp
  • klobása

Syrové trojuholníky

  • 200 g syr
  • 200 g maslo
  • 200 g múka
  • 2 ks žĺtok
  • 1 čl soľ
  • Voliteľné: 1 čl sušený cesnak, rasca

Oškvarkové pagáčiky

  • 50 g kvások, alebo 10 g droždia.
  • 250 g polohrubá múka
  • 250 g hladká pšeničná múka
  • 125 g maslo, alebo Palmarin
  • 1 vajce
  • 200 ml mlieko
  • 2 čl soľ
  • Náplň: 250 g mleté oškvarky, 2 PL bravčová masť
  • Na potretie: vajíčko
  • Na posyp: syr, semienka

Čedarové krekry

  • 150 g masla
  • 200 g čedar (alebo iný tvrdý syr)
  • 150 g kyslá smotana
  • 200 g hladká pšeničná múka (môže byť aj celozrnná)
  • 1 žĺtok
  • 1/2 lyžičky prášku to pečiva
  • 1 čl soľ
  • 1/2 čl čierne korenie
  • 1 čl červená mletá paprika
  • Na potretie: Vajíčko
  • Na posyp: sezam, alebo iné drobné semienka