Postup:
-
Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z časti mlieka z receptu, lyžičky cukru a droždia. Tento nechajte nakysnúť asi 15 min. a použite do cesta.
Zo surovín vymieste kompaktné cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-10 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 8 častí. Každú poprekladajte, utiahnite a nechajte chvíľku oddychovať. Keď bochníčky povolia, rozvaľkajte každý na kruh s priemerom 20 cm. Na každý kruh nastrúhajte asi 20 g stuhnutého masla a rovnomerne ho rozmiestnite. Posypte cukrom, v ktorom ste rozmiešali vanilku, škoricu a mleté orechy, prípadne kardamon. Prikryte ďalšou vyvaľkanou časťou a takto striedajte všetkých 8 častí. Vrch nechajte neposypaný.
Navrstvené kruhy rozvaľkajte. Snažte sa urobiť štvorec, ktorý rozrežte do kríža na 4 časti, a každú zo 4 častí na tri, takže nám vznikne 12 pásikov. Každý pásik narežte na 3 tenké časti, ktoré zostanú na jednej časti spojené. Zapleťte do copu a zrolujte do klbka.
Položte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie a nechajte finálne nakysnúť.
Pri kváskovej verzii 2-3 hodiny, v zime aj 4, pri verzii z droždia asi 20 min.Po nakysnutí potrite roztopeným maslom a pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C asi 35 minút do zlata.
Poznámka: Ak Vám pri pečení vyteká maslo, vôbec to neprekáža. Ak ho je veľa, počas pečenia vytiahnite plech, odstráňte vytečené maslo lyžicou a pečte ďalej.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto
- 150 g kvásku LM, ražného, alebo 20 g čerstvého droždia, alebo 7 g sušeného droždia
- 370 g mlieko
- 100 g cukor
- 750 g hladká pšeničná múka
- 1/2 čl soľ
- 2 vajíčka
- 80 g maslo
Plnka
- 160 g cukor
- vanilkový cukor, alebo vanilka
- 200 g mleté orechy
- 1 PL škorica