Postup
-
1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 1 hodinu.
2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny. Záleží to od okolitej teploty.
5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.
Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.
6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.
Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.
Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.
Múky kúpite na www.bionakupy.sk.
Chrumkavé chleby želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 500 g pšeničná chlebová múka (môže byť Aida 3.3 celozrnná Manitoba)
- 70 g pšeničná celozrnná múka
- 350 g vody
- 50 ml cmar
- 1 veľký strúhaný varený zemiak
- 1 čl slad
- 1 čl mletá rasca
- 2 čl soľ.
- 60-70 g kvások