Postup:
-
Suroviny:
Rozkvas:
150 g LM
150 g vody
150 g hladká špaldová múka celozrnnáTangzong:
v malom hrnci si metličkou rozmiešajme 20 g hladkej múky a 100 g. vody. Za stáleho miešanie zohrajme na sporáku do 70 st. C. Ak nemáme teplomer, akonáhle začne hustnúť, odstavme a ďalej chvíľku miešajme. Nechajme úplne vychladnúť
Zápara:
Zmiešame dve hrste rôznych zrniek so 100 ml vody a necháme celkom vychladnúť.
Cesto:
Rozkvas (ak nerobíte rozkvas, tak suroviny ktoré mali byť použité v rozkvase použiť do cesta a predlžiť prvé kysnutie na cca 5 hodín)
600 g hladkej múky
220 g mlieka
2 pol. lyžice cukru
70 g zmäknutého masla
3 vajcia
2 čl soli.voliteľné: sušená cibuľa, kurkuma, chedar, chilli, zázvor, čučoriedky, maliny, orechy, práčok spirulina, prášok accai berry, blue berry ....
Zmiešame múku a tekutiny spolu s tangzongom a necháme prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
Potom v robote primiešame rozkvas a ostatné suroviny spolu so záparou a voliteľnými surovinami a cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Prekladáme každú pol hodinu
Po nakysnutí vyklopíme na mierne pomúčenú dosku a stočíme do formy, kde necháme znovu nakysnúť cca 2 hodiny pri izbovej teplote.
Všetky časy si môžete predlžiť chladničkovým kysnutím, ktoré cestu veľmi prospieva.
Pečieme 20-30 minút pri 200 st.C. so záparou a ďalej 20 minút pri 180 st.C.
Typ k farbeniu:
K práškom Accai berry, blue berry, červená repa, spirulina, a iné treba pridať 4 šumivé celaskony rozrobené v troške vody (netreba zbytočne veľa vody, zvýši to hydratáciu cesta)
Na modro možno zafarbiť pomocou čaju z modrého kvetu. Do tohto toastu som pridala čučoriedky. Tu treba dať pozor, k tomuto chlebíku pridávame 1,5-2 dcl uvareného modrého čaju. Čaj necháme hodinu lúhovať a potom dobre postláčame kvety, lebo sa nasiaknu tekutinou. K receptu pridáme 2 dcl tohto čaju a znížime množstvo mlieka, prípadne pridáme múku.
Na žlto farbíme pomocou kurkumy . Sem som pridala čedar a chilly. toto je moja obľúbená kombinácia
Na oranžovo zafarbíte pomocou pyré z tekvice.Na zeleno zafarbíme pomocou spiruliny, alebo matcha tea. Do tohto chlebíka som pridala oriešky a mandle, ktoré som si deň vopred na sucho opražila, vyváľala v mede a posypala s chilli práškom.
Na ružovo farbíme s accai berry. 50 g prášku rozmiešame v pol deci vody, v ktorej sme predtým rozpustili 2-4 šumivé celaskony. (toto stabilizuje farbu) Do tohto chlebíka som primiešala sušené višne a maliny.
Na vínovo-bordovo zafarbíte pomocou prášku z červenej repy, ktorý tak isto rozrobíte v pol deci vody, v ktorej ste rozmiešali 2-4 šumivé celaskony. K repe príjemne chutí ak pridáte nastrúhaný syr čedar a chilly, prípadne zázvor.
Ak chcete iné farby, napríklad na čierno zafarbíte pomocou sepiovej tinktúry, Carbonoveho prášku, alebo čierneho kakaa. Na hnedo samozrejme kakao, alebo carob, , bledo hnedo biela káva prášok Caro,
Tamvo fialovo zafarbia aj fialové zemiaky, ale musia byť špeciálna odroda, ktorá je fialová aj vo vnútri.Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 150 g LM
- 150 g vody
- 150 g hladká špaldová múka celozrnná
Cesto:
- Rozkvas (ak nerobíte rozkvas, tak suroviny ktoré mali byť použité v rozkvase použiť do cesta a predlžiť prvé kysnutie na cca 5 hodín)
- 600 g hladkej múky
- 220 g mlieka
- 2 pol. lyžice cukru
- 70 g zmäknutého masla
- 3 vajcia
- 2 čl soli.
Voliteľné:
- sušená cibuľa, kurkuma, chedar, chilli, zázvor, čučoriedky, maliny, orechy, práčok spirulina, prášok accai berry, blue berry ....